Mesečeva pokrajina Kapadokija

Kratek opis potovanja

Udeležite se našega klasičnega potovanja, polnega nepozabnih doživetij! Bogat, dopolnjen program, udobje v dobrih hotelih ter odlično vodenje. Doživimo skupaj nekaj posebnega!

Destinacija

Turčija - Kapadokija

Popust za zgodnje prijave

  • 40 EUR na osebo za vse nove prijave do 90 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest

Popust se upošteva ob potrditvi rezervacije in se izključuje z ostalimi popusti in akcijami.


Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 8 dni / 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 20


Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–CARIGRAD–KAYSERI–AVANOS / topli obrok na letalu, večerja
V jutranjih urah zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in polet letala proti letališču Kayseri z vmesnim postankom v Carigradu. Po pristanku sledi kratka vožnja do pravljične dežele Kapadokije, do mesteca Avanos, znanega po keramični industriji. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: KAPADOKIJA (AVANOS–GÖREME–UCHISAR–PASABAJ–DOLINA ZELVE) / zajtrk, večerja
Po zajtrku se prične pravljični del potovanja, z vožnjo po pokrajini imenovani »Mesečeva pokrajina Kapadokija«. Vulkani so skozi čas, s številnimi izbruhi pepela, kamenja in žlindre, izravnali relief. Tektonski premiki, voda in veter so vulkanske sedimente razbrazdali v značilne, fantastične oblike. Doživeli boste enkratno in izrazito pokrajino Kapadokijo. Obiskali boste Göreme–odprti muzej s freskami, kjer so živeli menihi. Trdnjava Uchisar navduši kot razgledna točka, od koder se odpre pogled na pravljično Kapadokijo. Posebno imenitni so stožci v dolini Pasabaj, dolino Zelve pa so naseljevali prebivalci vse do leta 1950. Obiskali boste tudi delavnice domače obrti– si ogledali tkanje preprog in izdelovanje okrasnih predmetov iz oniksa. Vse to vam bo gotovo ostalo v nepozabnem spominu. Večerja v hotelu. Zvečer si bo možno (za doplačilo) ogledati folklorno prireditev.

3. dan: AVANOS–KAYMAKLI–KONYA / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja do podzemskega mesta Kaymakli, kjer boste občudovali prostore vkopane v vulkanska tla, ki so nekdanja pribežališča kristjanov pred vdorom arabskih narodov. Vsak podzemni prostor ima 8–9 nadstropij, prostori pa so med seboj povezani z ozkimi tuneli in ventilacijskim sistemom. Popoldne prihod v Konyo, sveto muslimansko mesto, kjer je tukaj pokopan Mevlana – muslimanski sufi, učenjak, pesnik, filozof, … Ogledali si boste njegov Mavzolej in mošejo ter se seznanili s seldžuško arhitekturo. Večerja in prenočevanje.

4. dan: KONYA–PAMUKKALE / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja proti Pamukkalam, ob večjih turških jezerih Beysehir in Egirdir. V »Bombažnem gradu« si boste ogledali znamenite terase–travertine in ostanke antičnega mesta Hierapolisa, kje je mučeniške smrti umrl daikon Filip. Sprehodili se boste po belih povicah iz sig in se morda okopali v šampanjsk vodi Kleopatrinega bazena. Terase, ki zgledajo kot čipka, so prava paša za oči. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan: PAMUKKALE–EFEZ–BERGAMA / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja do Efeza in ogled najlepšega in najbolj ohranjenega rimskega mesta v Anatoliji, znanega po Artemidinem templju, ki je zaslovel kot eno sedmih čudes antičnega sveta. Tu so še agora, Celzusova knjižnica, Hadrijanov tempelj, Janezova bazilika…. Ljudje verujejo, da je Efes tudi mesto Sedmih spečih, ki jih katoličani in pravoslavni kristjani štejejo za svetnike, čigar zgodbo omenja tudi Koran. Zapeljali se bomo do mesta Selçuk in se povzpeli do gore Koressos ter obiskali Hišo Device Marije–priljubljeno mesto katoliškega romanja, ki so ga obiskali tudi trije nedavni papeži. Vožnja do Bergame, večerja in prenočevanje.

6. dan: BERGAMA–PERGAMON in ASKLEPION–BURSA / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja do Pergamona, ki je bil eno najbriljantnejših grških kulturnih centrov, središče umetnosti in znanosti. V Asklepionu ogled ostankov zdravilišča, imenovanega po bogu Asklepionu, kjer je zdravil slavni kirurg Galen in kamor sta na zdravljenje prišla tudi Mark Avrelij in Karakala. Vožnja do Burse in ogled prve osmanske prestolnice. Ogledali si boste Zeleno mošejo, mavzolej in Koza han iz 15. st. kjer se še danes nahaja bazar s svilo. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

7. dan: BURSA–CARIGRAD / zajtrk
Po zajtrku sledi vožnja do Carigrada in ogled mesta (doplačilo). Ogled starega dela mesta, sprehod skozi zgodovino, od Bizanca do Konstantinopla in do Istanbula: Hagija Sofija, ki jo je zgradil cesar Justinijan v 6. st. in je bila bizantinska cerkev vse do 15. st., kasneje mošeja in danes muzej, Modra mošeja iz 17. st., dvorec otomanskih sultanov Topkapi–nekdaj rezidenca, danes muzej–zakladnica, in Hipodrom. Cisterna–stari zbiralnik vode, imenovan Yerebetan Saray, preseneti vsakogar. Prenočevanje v hotelu.

8. dan: CARIGRAD–LJUBLJANA / zajtrk, topli obrok na letalu
Po zajtrku se lahko z vodnikom sprehodite do znamenite Kapali čaršije z več kot 4000 trgovinicami, obiščete Egipčanski bazar–bazar začimb, … Dan lahko namenite tudi barantanju ob kavi ali čaju na bazarjih ali se podate v lepo urejene evropske trgovine. Popoldan prevoz na letališče in direktni polet v Ljubljano. Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana predvidoma v večernih urah.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz
  • Ljubljana–Carigrad–Kaysari/Carigrad–Ljubljana v
  • ekonomskem razredu
  • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
  • avtobusni prevozi po programu v Turčiji
  • 1 nočitev z zajtrkom in 6 polpenzionov z nastanitvijo v dvoposteljnih
  • sobah v hotelih 4* (lokalne kategorije)
  • ogledi in vstopnine po programu
  • lokalno vodenje
  • organizacija potovanja
  • DDV
  • letalo

Dodatna ponudba

(vodniku na poti)

  • prevozi s tramvaji/metroji pribl. 6 EUR


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki