Romantični jug ZDA

Kratek opis potovanja

Tu so se rodili jazz, blues in rock 'n' roll. In nenazadnje je tu še Nashville, nesporna prestolnica country glasbe. Vsi glasbeniki in ljubitelji glasbe, to je potovanje, ki si ga preprosto morate privoščiti.

Destinacija

ZDA

Bolj kot kateri koli drug del ZDA ima jug povsem svojo identiteto. Gre za čudovit preplet urbanega mestnega utripa in pristne kulture, ki presega meje zveznih držav. Bogata zgodovina, rodovitna zemlja in živahna mešanica kultur so razlogi, da ima jug v primerjavi z ostalo ZDA izjemno arhitekturo ter tudi neprekosljivo kulinariko. Sočne jedi z žara, pikantna cajun kuhinja, ocvrti zeleni paradižniki – vse to so specialitete juga, ki so pogosto na menijih sodobnih kuharjev vsega sveta.

Tu cvetijo tudi bogata in raznolika umetnost. Poleg priznane literature je jug ZDA zibelka glasbenih slogov.. Tu so se rodili jazz, blues in rock 'n' roll. In nenazadnje je tu še Nashville, nesporna prestolnica country glasbe. Vsi glasbeniki in ljubitelji glasbe, to je potovanje, ki si ga preprosto morate privoščiti.

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 11 dni / 9 noči
Najmanjše št. potnikov: 10

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–ATLANTA / obroki na letalu
Dopoldan polet s prestopanjem iz Ljubljane ali bližnjega letališče proti Atlanti, kjer bomo pristali v večernih urah. Po opravljenih mejnih obveznostih prevoz do vašega hotela. Nastanitev in prenočevanje.

2. dan: ATLANTA–CHATTANOOGA–LYNCHBURG–NASHVILLE / večerja
Zjutraj bomo zapustili zvezno državo Georgia ter se zapeljali v zvezno državo Tennessee. Slikovito mesto Chattanooga se ponaša z najbolj strmo zobato železnico v Združenih državah. Pot bomo nadaljevali do Lynchburga, kjer bomo obiskali prvo destilarno znamenitega viskija– Jack Daniels. Sledila bo vožnja do Nashvilla–središča country glasbe. Občudovali bomo lahko prizorišče Opryland, Rymannov avditorij ter obiskali Country Music Hall of Fame muzeja. Po nastanitvi v hotelu se bomo odpravili na raziskovanje honky–tonk barov na Spodnjem Broadwayu – morda slišite kakšno bodočo svetovno zvezdo. Večerja in prenočevanje.

3. dan: NASHVILLE–JACKSON–MEMPHIS (GRACELAND)
Preden se zjutraj poslovimo od mesta, se bomo ustavili še ob radio–televizijskem studiju Gran' Ol' Opry. Tu so začeli z glasbenimi oddajami, ki so približale country glasbo širšemu delu ZDA ter v svetovno slavo ponesla Kennyja Rogersa, Dolly Parton in Johnnyja Casha. Dopoldan bomo prečkali reko Tennessee in po cesti, imenovani Music Highway (glasbena avtocesta) mimo mest Jackson in Notbush (rojstni kraj Tine Turner) prispeli v Memphis – mesto soula, bluesa ter rojstni kraj rock’n’rolla. Popoldan za doplačilo obisk posestva Graceland, kjer je živel Elvis Presley in je v celoti posvečeno njemu in njegovi glasbeni poti, glasbenik in igralec pa je na posestvu tudi pokopan. Zvečer pa priporočamo sprehod po najznamenitejši ulici Memphisa–Beale Street, kjer se iz lokalov razlega živa glasba. Prenočevanje.

4. dan: MEMPHIS–JACKSON–VICKSBURG
Pred slovesom od Memphisa bomo obiskali še motel Lorraine, kjer so umorili velikega borca za človekove pravice, Martina Luthra Kinga. Zdaj je spremenjena v muzej, kjer lahko spremljamo tako njegove ognjevite govore kot celoten potek boja za enakopravnost temnopoltih prebivalcev Juga. Sledil bo še postanek v založniškem studiu Sun, kjer so kariero začeli tako Elvis kot Jerry Lee Lewis in Roy Orbison. Popoldan vožnja proti jugu in vstop v zvezno državo Misisipi. Končna postaja tega dna bo zgodovinski Vicksburg, kjer se je odvijala ena najbolj pomembnih bitk državljanske vojne. Tu so zvezne čete (severnjaki) zadali enega najbolj bolečih porazov konfederaciji, saj so jo z osvojitvijo zadnje utrdbe na reki Mississipi presekali na dva dela in ji s tem zadali smrten udarec. Čez čudovito urejen spominski park vas bo pot vozila mimo topovskih baterij, jarkov in utrdb do čudovito obnovljene parne bojne ladje tipa monitor, ki so ga severnjaki uporabljali za patruljiranje po reki. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

5. dan: VICKSBURG–NATCHEZ–BATON ROUGE–NEW ORLEANS
Zjutraj se bomo odpravili v osrčje ameriškega juga. Prvi postanek bo v mestu Natchez, kjer stojijo številni podeželski dvorci in plantaže, postavljene v slogu »antebellum«, ki sega v čas od osamosvojitve ZDA do začetka državljanske vojne. Nato se bomo zapeljali do mesta Baron Rouge, ki so ga ustanovili in kjer še vedno živijo francoski priseljenci, tako imenovani Cajun. Baton Rouge ima privlačno staro jedro s starim Kapitolom, ki spominja na srednjeveški grad s porečja Loare. Popoldan obisk ene najlepših plantaž ameriškega juga – Evergreen Plantation. Slikovito posestvo, ki obsega mogočno palačo, urejene vrtove ter prostore, kjer so živeli sužnji, je bila tudi eno od prizorišč snemanja filma Django brez okovov. Večerni prihod v New Orleans in nastanitev v hotelu v središču mesta. Zvečer se bomo odpravili na Bourbon street, ulico posejano z lokali z živo glasbo. Na ulicah se pleše in prepeva z balkonov gledajo južnjaške lepotice in vse skupaj ustvarja edinstveno vzdušje, zaradi česar velja New Orleans za verjetno najprijetnejše mesto v ZDA. Prenočevanje.

6. dan: NEW ORLEANS
Dopoldanski ogled bomo pričeli v Francoski četrti, kjer je mogoče videti najznačilnejše primerke mestne arhitekture. Zapeljali se bomo mimo kreolskih hiš in kvadratnih stavb tipa “shotgun”, značilih za obdobje 18. st. Lahko bomo pokukali na dvorišče ter se ustavili v kateri od malih uličnih prodajaln, ki prodajajo zelišča, sveče, olja in amulete, ki jih uporabljajo v tradicionalnih vudu ritualih. Glavna točka Francoske četrti je trg Jackson Square, ki spada pod narodno spomeniško varstvo ZDA. Obiskali bomo tudi predel Treme ter urejeni Garden District, kjer stojijo nekateri izmed najbolje ohranjenih podeželskih dvorcev. V daljavi bo mogoče videti enega najdaljših mostov na svetu–Pontchartrain Causeway. Popoldan za doplačilo možnost večerne vožnje s starim rečnim parnikom po reki Misisipi z vključeno glasbo in večerjo. Prenočevanje.

7. dan: NEW ORLEANS–TALLHASSEE
Danes nas čaka vožnja skozi kar tri zvezne države! Mimo zalivov, imenovanih bayou, ki jih opevajo številne pesmi, se bomo zapeljali iz Louisiane in Mississipija preko Alabame v Florido. V mestu Mobile bo za doplačilo možnost obiska bojne ladja Alabama, nato pa vožnja do Pensacole, znane po čudovitih plažah in kot dom ameriškega mornariškega letalstva. Tudi sicer je mesto med najstarejšimi v ZDA in nekaj tega šarma bomo med obiskom zagotovo začutili tudi sami. Dan bomo zaključili v glavnem mestu Floride Tallahassee. Nova stavba Kapitola – parlamenta in vlade zvezne države Floride, se dramatično vzpenja nad staro, zgrajeno v začetku 20. stoletja. S fotogeničnim posnetkom bomo zaključili dan ter se nastanili v hotelu na severnem delu mesta.

8. dan: TALLAHASSEE–SAVANNAH
Zjutraj se bomo odpravili proti severu, v Georgio, kjer nas ob Atlantski obali čaka prijetno obmorsko letovišče in pristanišče Savannah. Mesto iz leta 1733 imenujejo tudi gozdno mesto, saj je ob ulicah zasajenih na tisoče virginijskih hrastov, obraslih z španskim mahom, ki visi z vej in daje obiskovalcu občutek, da se je preselil v kako pravljico bratov Grimm. Tudi Savannah ima svoj delež antebellum arhitekture, razkošnih palač (spremenjenih v muzeje) in živahno nabrežje. Za konec si ogledamo še borzo bombaža, spomenik dekletcu, ki je mahalo prihajajočim ladjam ter cerkev najstarejše črnske baptistične skupnosti v ZDA. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

9. dan: SAVANNAH–CHARLESTON–AUGUSTA / večerja
Sledila bo vožnja v mestece Beaufort, znano kot najbolj piratsko mesto v ZDA. V okoliških vodah so namreč pirati prežali na španske galeje, ki so se z zlatom otovorjene odpravljale iz Havane proti Španiji. Nedaleč od mesta so oblasti usmrtile enega najslavnejših piratov, Edwarda Teacha, ki so mu rekli tudi Črnobradec. Postanek za kosilo bo v mestu Charleston (Južna Karolina), verjetno najlepšem kolonialnem mestu juga. Meščani trdijo, da je kulinarika v njihovem mestu najboljša v celih ZDA. Obenem pa mesto slovi po številnih tobačnih plantažah, urejenih vrtovih plantaže Magnolija ter trdnjavi Fort Sumter, kjer so bili izstreljeni prvi streli državljanske vojne. Obiskovalce navduši tudi antebellum arhitektura ter mogočne palače iz obdobja konec 19. stoletja. Dan bomo zaključili v Augusti. Na bregu reke Savannah je mogoče začutiti čudovito mešanico južnjaškega šarma ter sodobne zabave in živahne umetniške scene. Morda pa vas bo še bolj navdušil kip Jamesa Browna, očeta soula, ki je tukaj odraščal ali pa rojstna hiša njegovega someščana Woodrowa Wilsona. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

10. dan: AUGUSTA–ATLANTA–EVROPA / obroki na letalu
Zjutraj bomo zapustili Augusto ter se odpravili proti Atlanti. Čaka nas panoramski ogled mesta, ki slovi kot sedež Coca Cole in medijske korporacije CNN, v športu pa je zaslovel po poletnih olimpijskih igrah leta 1996. Pred odhodom na letališče še postanek v enem od »outlet« nakupovalnih središč, kjer bomo lahko opravili odlične nakupe po ugodnih cenah. Zvečer vkrcanje na letalo ter polet proti Istanbulu.

11. dan: EVROPA–LJUBLJANA / obroki na letalu
Pristanek v Ljubljani ali na bližnjem letališču z vmesnim prestopanjem. V primeru pristanka na bližnjem letališču prevoz do Ljubljane za doplačilo.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz po programu v ekonomskem razredu z
  • vključenimi letališkimi pristojbinami
  • vsi avtobusni in drugi prevozi po programu
  • nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*
  • 2 x večerja
  • vse vstopnine po programu (razen, kar je navedeno za doplačilo)
  • slovenski vodnik ves čas potovanja
  • organizacija potovanja
  • V ceno ni vključeno
  • ureditve dovolilnice ESTA za vstop v ZDA
  • prehrana
  • dodatni ogledi
  • dodatne vstopnine
  • letalo

Dodatna ponudba

(vodniku na poti)
  • napitnine za lokalne voznike in osebje 50 USD
  • obisk posestva Graceland - 3. dan (ELVIS EXPERIENCE TOUR): 55 EUR
  • plovba po Mississippiju z večerjo in glasbo - 6. dan: 60 EUR        

  • kosila in večerje bodo organizirani v lokalnih restavracijah s pomočjo vodnika


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki