Križarjenje po Nilu, Kairo in Giza

Kratek opis potovanja

Križarjenje po najdaljši reki na svetu - reki Nil, veličastni templji faraonov, čudoviti Abu Simbel, sipine Sahare, Visoki jez...navdušeni boste.

Destinacija

Egipt

Vrhunci potovanja

  • popotovanje skozi čas v zgodovino mogočne civilizacije
  • udobno križarjenje po najdaljši reki na svetu, reki Nil
  • prestolnica Kairo in Giza, kjer se tisočletna zgodovina razkriva na vsakem koraku

Med skrivnostnimi deželami našega planeta ima Egipt posebno mesto. Kdo med vami še ni slišal za popolni matematični izračun velike Keopsove piramide, skrivnostno Sfingo z glavo faraona in telesom leva ali za veličastne templje, postavljene v čast bogovom - nam?

Prepustite se počasnemu toku reke Nil, ki vas bo popeljal proti Asuanu, obdanem z bujnim zelenjem ter redkimi eksotičnimi drevesi, grmi in cvetovi. Občutite brezčasnost zgodovinskega Luksorja z okolico, kjer leži večina egiptovskih spomenikov, tudi legendarna Dolina Kraljev. Razkrijte z nami tančico skrivnosti mogočne starodavne egipčanske civilizacije.


Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 8 dni / 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 20
Vizum: egipčanski


Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–HURGADA / večerja
Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in let s posebnim letalom v Hurgado. Po pristanku in ureditvi carinskih ter mejnih formalnosti prevoz do hotela, večerja in prenočevanje.

2. dan: HURGADA–LUKSOR-ESNA-EDFU / zajtrk, kosilo, večerja
Po zajtrku sledi avtobusni prevoz čez kamnito puščavo (postanek za fotografiranje) do Luksorja. Po prihodu sledi ogled mesta mrtvih – Doline kraljev, znane po mogočnih grobnicah faraonov 18., 19. in 20. dinastije, vklesanih v puščavsko skalo, bogato poslikanih s hieroglifi za posmrtno življenje vladarjev. V Dolini kraljev je tudi slovita grobnica mladega faraona Tutankamona. Čaka vas spust v osrčje grobnic, kjer boste lahko občudovali stenske poslikave. Iz Doline kraljev se boste odpeljali do Deir el Bahrija in si ogledali terasast tempelj kraljice Hatšepsut, ene redkih ženskih faraonk. Tempelj stoji pod “živo” skalo in zdi se, kot da bi narava sama ustvarila ta izjemen spomenik. Na poti nazaj se boste na kratko ustavili pri Memnovih kolosih, ki sta edini ostanek nekdaj veličastnega templja faraona Amenofisa III. Nato boste obiskali vzhodni breg, kjer si boste ogledali Karnaški tempelj. Vkrcanje na ladjo 5* in plovba skozi rečno zapornico v Esni vse do Edfuja. Prenočevanje na ladji.

3. dan: EDFU-KOM OMBO-ASUAN / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk in uživanje na sončni palubi ladje z opazovanjem življenja ob bregovih in na veličastni reki Nil. Po zajtrku obisk enega najbolj ohranjenih templjev, ki so ga gradili celih 200 let. Posvečen je bogu Horusu. Zidovi “pripovedujejo” zgodbo o Horusovi bitki z bogom zla-Sethom. Plovba proti Kom ombu, kjer si boste ogledali tempelj, posvečen bogu krokodilu–Sobeku in bogu s sokoljo glavo Haroeris. Plovba proti Asuanu.
 
4. dan: ASUAN–(ABU SIMBEL- NUBIJSKA VAS) / zajtrk, kosilo, večerja
V zgodnjih urah za doplačilo možnost ogleda čudovitega Abu Simbla, ki je pod zaščito UNESC- a, dveh znamenitih templjev faraona Ramzesa II. Povratek na ladjo. Po osvežitvi za doplačilo možnost ogleda nubijske vasi, kamor se boste podali s čolni in kjer boste spoznali vsakdanje življenje in običaje Nubijcev. Malo pogumnejši pa se boste lahko podali na peščene sipine Sahare. Večerja in prenočevanje na ladji.  

5. dan: ASUAN-KAIRO / zajtrk, večerja
Zajtrk in nekaj prostega časa. Sledi ogled znamenitega Visokega jeza, enega največjih tehničnih dosežkov dvajsetega stoletja. Zgrajen je bil zato, da prepreči poplavljanje Nila. Vodo, ki je shranjena v velikem, skoraj 500 km dolgem Naserjevem jezeru s pridom uporabljajo za namakanje in pridobivanje nove rodovitne zemlje. Pot boste nadaljevali do kraja, kjer so v faraonskih časih izdelovali obeliske in jih nato po Nilu prevažali na stotine kilometrov do templjev v sedanjem Luksorju. Ogledali si boste še “nedokončan obelisk”, ki že nekaj tisočletij opuščen sameva v nekdanjem kamnolomu granita. Dan boste zaključili z nočno vožnjo na vlaku/spalniku na poti v Kairo (v kabini največ 2 ležišči). Večerja na vlaku.

6. dan: KAIRO / zajtrk, večerja
Prihod v Kairo v jutranjih urah (zajtrk na vlaku). V Kairu boste zaznali utrip večmilijonske prestolnice, ki ni samo središče Egipta, temveč tudi arabskega sveta. Ogledali si boste Gizo z veličastnimi in najbolj znanimi piramidami: največja Keopsova, Kefrenova in Mikerinova. Piramide v Gizi so že v starem veku veljale za eno izmed sedmih čudes sveta. Danes so edino “čudo”, ki se je kljub zobu časa ohranilo skoraj nedotaknjeno. Za doplačilo si boste lahko ogledali eno izmed piramid tudi od znotraj. Obilo možnosti bo za fotografiranje. Ogled bližnjega templja in Sfinge, nenavadne figure z levjim telesom in človeškim obrazom ter kraljevsko brado, ki je še vedno uganka v pesku, bosta gotovo nepozabno doživetje. V manufakturi, kjer papiruse še vedno izdelujejo po tradicionalni staroegipčanski metodi, boste opazovali starodavni način dela, lahko pa boste papirus tudi kupili. V delavnici za izdelovanje eteričnih olj boste spoznali esence najboljših dišav. Vaš naslednji postanek bo namenjen ogledu Kajerskega muzeja, ki je najbogatejši egiptološki muzej na svetu. V njem poleg 250.000 predmetov hranijo tudi več kot 3.000 let staro Tutankamonovo bogastvo. Mnoge dragocene zlate predmete je shranil za življenje v onostranstvu. Pravijo, da bi, če bi vsak eksponat ogledovali le minuto, za ogled vsega muzeja porabili devet mesecev. sledi obisk največjega bazarja Egipta, Khan el Khalilija, kjer lahko kupite čaj, papirus, usnje ali orientalske spominke. Prevoz v hotel, večerja in prenočevanje.

7. dan: KAIRO–HURGADA / zajtrk, večerja
Po zajtrku za doplačilo možnost ogleda Islamskega Kaira.  V popoldanskih urah vožnja proti valovom Rdečega morja. Po prihodu nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

8. dan: HURGADA–LJUBLJANA / zajtrk
V zgodnjih urah odhod na letališče in slovo od Egipta. Polet letala v Ljubljano oz. na bližnje letališče, od koder bo urejen prevoz v Ljubljano.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz v ekonomskem razredu
  • Ljubljana–Hurgada–Ljubljana      
  • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
  • vsi prevozi in ogledi ter vstopnine po programu
  • prevoz z vlakom/spalnikom Asuan–Kairo z nastanitvijo v dvoposteljnem
  • kupeju
  • 1 polpenzion na vlaku
  • 3 polpenzioni v hotelih 4*/5* lokalne kategorije z nastanitvijo v
  • dvoposteljnih sobah in 3 polni penzioni na križarjenju z ladjo 5* deluxe z
  • nastanitvijo v dvoposteljnih kabinah
  • slovenski in lokalni vodnik
  • organizacija potovanja
  • DDV
  • letalo
  • Ladja

Popusti

  • 20% do 12 let starega otroka v spremstvu dveh odraslih oseb

Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki