Mehiške zgodbe

Kratek opis potovanja

Mehika je mešanica ameriško–indijanske, španske in sodobne kulture. Zaznamovale so jo bogate kulture Majev, Toltekov, Zapotekov ... in nazadnje Aztekov, ki so podlegli španskim osvajalcem. Zibelka starih srednjeameriških civilizacij se lahko pohvali z raznoliko pokrajino, od širnih puščav prek gorskih verig, vulkanov in tropskih gozdov, do neskončnih peščenih obal. Uživali boste v bogati zapuščini predkolumbovskih kultur, spoznavali očarljivost Indijancev, raziskovali kolonialna mesta, uživali ob glasbi mariačev in se sprostili na peščenih plažah Mehiškega zaliva. Doživite toplino Mehike!

Destinacija

Mehika

NE SPREGLEJTE - CENA NA OSEBO

  • pri udeležbi najmanj 20 oseb - 2.370 EUR
  • pri udeležbi najmanj 10 oseb - 2.550 EUR

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 12 dni / 10 noči
Najmanjše št. potnikov: 10


Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–EVROPA–CIUDAD DE MEXICO / obroki na letalu
Zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana (ali enem od bližnjih letališč) in polet prek vmesnega letališča v Ciudad de Mexico. Za doplačilo bo organiziran prevoz iz Ljubljane do letališča. Mehiška prestolnica se razprostira na 2240 m visoki planoti in ima prijazno klimo skozi celo leto. V primeru nočnega leta bo pristanek v Ciudad de Mexicu naslednjega dne, v jutranjih urah. Prevoz do hotela in nastanitev.

2. dan: CIUDAD DE MEXICO–XOCHIMILCO–CIUDAD DE MEXICO / zajtrk
Po zajtrku ogled največje metropole na svetu, kjer živi preko 22 milijonov ljudi. Današnjo mehiško prestolnico so zgradili Španci na ruševinah azteške prestolnice Tenochtitlan na otoku jezera Texcoco. Ogled novega dela mesta in Passeo Reforma ter zgodovinskega središča mesta s trgom Zocalo, kjer je ena izmed najstarejših latinskoameriških stolnic, ki je kljubovala mnogim potresom. Ogledali si boste tudi Narodno palačo, kjer so stenske risbe Diega Riviere, ki ponazarjajo zgodovino dežele. Obiskali boste veličastni antropološki muzej, kjer so shranjeni pomniki mnogih kultur, ki so cvetele na mehiških tleh. Nato ogled znamenitega parka Xochimilco (Pri cvetni gredi), kjer so se na plavajočih vrtovih Azteki ukvarjali s poljedelstvom. Z barvitimi ladjicami se boste peljali na krajši izlet po kanalih nekdanjega jezera. Ogledali si boste tudi muzej mehiške umetniške dive, Fride Kahlo. Vrnitev v hotel in prenočevanje.

3. dan: CIUDAD DE MEXICO–GUADALUPE–TEOTIHUACAN–CIUDAD DE MEXICO / zajtrk
Vožnja v največje romarsko središče Severne in Južne Amerike – Guadalupe. Tam se je Devica Marija prvič prikazala Indijancem v Novem svetu. Obiskali boste baziliko, ki jo letno obišče več milijonov romarjev. Nato se boste odpeljali do znamenitega Teotihuacana, ki je bil v prvih stoletjih našega štetja največje mesto predkolumbovske Amerike. Ogledali si boste veličastno piramido Sonca, ki je z višino 70 m tretja največja na svetu. Videli boste še piramido Meseca, s katere je najlepši pogled na 2 km dolgo Avenijo mrtvih in Tempelj Pernate kače, ki se je dolga stoletja skrival pod sloji kasneje dograjene piramide. Vrnitev v hotel v Ciudadu de Mexico in prenočevanje.

4. dan: CIUDAD DE MEXICO–TUXTLA GUTIERREZ–SAN CRISTOBAL / zajtrk
Po zajtrku zapustimo prestolnico in poletimo proti deželni prestolnici Tuxtla Guiterrez mehiške zvezne države Chiapas. Sledi odhod v kanjon Sumidero, kjer boste uživali v vožnji z motornimi čolni po sredini tega spektakularnega kanjona. Cesta se spušča več kot 1500 metrov in doseže reko Grijalvo. Kanjon ima pečine visoke od 100 do 1000 metrov. V tem nacionalnem parku je zelo pogosto opaziti lokalno divjad, kot so krokodili, bele in sive čaplje in lokalne opice (spider monkey). Vzdolž po reki bomo obiskali Chiapa de Corzo, prvo špansko naselje Chiapasa, ki so ga ustanovili osvajalci v 16. stoletju. Naselje je znano po naravnih izvirih in umetniških delih. Po čudovitem izletu se vrnete v uporniško mestece San Cristobal de las Casas, kjer so Indijanci prilagodili krščansko vero poganskim obredom. Dan zaključimo s sprehodom po lepih ulicah, kjer osvetljene barvne hišice resnično pridejo do izraza. Nočitev.

5. dan: SAN CRISTOBAL–AGUA AZUL–PALENQUE / zajtrk
Po zajtrku sledi krajši ogled živahnega San Cristobala de las Casas, ki slovi po bogati tržnici, ki jo obiskujejo Indijanci iz okoliških krajev. Vožnja do slapov Agua Azul, kjer se boste lahko tudi osvežili v modri vodi. Prihod v Palenque, nastanitev v hotelu v kraju ali okolici in prenočevanje.

6. dan: PALENQUE–CAMPECHE / zajtrk
Po zajtrku ogled izgubljenega mesta ponosnih vladarjev Majev – Palenque. Izrednega pomena je grobnica vladarja Pakala , ki je bil pokopan z zbirko dragocenega okrasja ter znamenito posmrtno masko iz 200 kosov žada, vdelanih v lesen model. Vožnja skozi veliko ravnino v Campeche. Vmesni postanki in spoznavanje življenja današnjih prebivalcev, potomcev Majev. Prenočevanje v kraju Campeche.

7. dan: CAMPECHE–KABAH–UXMAL–MERIDA / zajtrk
Po zajtrku vožnja do manjšega majevskega mesta Kabah, znanega po Templju mask boga dežja – Chaca. Le nekaj minut vožnje od tam boste obiskali nekdaj veličastno mesto Uxmal, katerega ime pomeni trikrat zgrajen. Ogledali si boste Nunski četverokotnik, Guvernerjevo palačo ter se povzpeli na Veliko piramido, od koder je lep razgled na poraščeno ravnino Jukatana. Popoldan prihod v Merido, ogled mesta, kjer je duh kolonialne španske province še vedno del vsakdanjika in kjer še danes po mestu vozijo kočije. Prenočevanje.

8. dan: MERIDA–CHICHEN ITZA–CANCUN / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja in ogled znamenitega najdišča Chichen Itza, ki so ga ob naravnem vodnjaku zgradili Maji, nato pa razširili Tolteki. Sprehodili se boste skozi obe polovici nekdanjega mesta, si ogledali najpomembnejše stavbe ter eno izmed največjih majevskih igrišč za znamenito igro z žogo, ki vam bo s pomočjo reliefov pomagalo odstraniti tančico skrivnosti igranja in pomena igre. Popoldne prihod v Cancun, turistično središče Mehike ob Karibskem morju, zgrajeno na koralnem otoku. Nastanitev in prenočevanje.

9. in 10. dan: CANCUN / All Inclusive
Dan bo namenjen počitku na peščenih plažah, potepanju ali zadnjim nakupom v Mehiki. Prenočevanje.

11. dan: CANCUN–EVROPA / zajtrk
Po zajtrku prevoz do letališča v Cancunu in let proti Evropi.

12. dan: EVROPA–BENETKE / obroki na letalu
Prihod na letališče Jožeta Pučnika (ali enega izmed bližnjih letališč) ter prevoz do Ljubljane.


V ceno je vključeno

  • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu
  • letališke, varnostne pristojbine in dodatek za gorivo
  • prevozi s klimatiziranimi avtobusi
  • nočitve z zajtrki v hotelih 3* in 4* v dvoposteljnih sobah
  • obroki po programu
  • ogledi z lokalnimi angleško govorečimi vodniki
  • vstopnine za oglede, kot je navedeno v programu
  • slovensko vodenje
  • organizacija potovanja
  • V ceno ni vključeno
  • navedena doplačila
  • pijače pri obrokih
  • izleti in druge storitve po osebnih naročilih
  • letalo

Popusti

  • 97 EUR popust za tretjo odraslo osebo (v spremstvu dveh odraslih oseb)

Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki