Severna Indija z barvitim Rajastanom in rajske plaže Maldivov

Kratek opis potovanja

Spoznajte največjo indijsko državo, v kateri še vedno vladajo maharadže, kjer prebiva najvišja indijska kasta in kjer se nahajajo eni najlepših hindujskih templjev. Edinstveni kontrast naravne in kulturne dediščine vam nudi Rajastan, ki je vpet med puščavo na zahodu in zelenim pasom na vzhodu. In za zaključek - oddih pod palmami rajskih Maldivov.

Destinacija

Indija

NE SPREGLEJTE - CENA NA OSEBO

pri udeležbi najmanj 20 oseb - 2.199 EUR
pri udeležbi najmanj 10 oseb - 2.469 EUR


Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 11 dni / 9 noči
Najmanjše št. potnikov: 10
Vizum: indijski


Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–EVROPA–NEW DELHI
Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Let prek enega od evropskih letališč v Delhi.

2. dan: NEW DELHI / večerja
Pristanek v indijsko prestolnico. Čas za krajši počitek in celodnevni ogled mesta. Današnji Delhi je živahna metropola, ki združuje starodavno z modernim. Ogledali si boste Raj Ghat–spomenik Mahatme Gandija, Jumma Masjid (Petkova mošeja) –največjo mošejo v Indiji, sprehodili po Čandi Čovku oz. Srebrni ulici – bazarju, kjer boste lahko začutili prave indijske vonjave in kjer mnogi bogato okrašeni predmeti (srebrnina in podobno) zavedejo v barantanje. Novi Delhi so kot prestolnico zgradili Angleži v začetku 20. stol. in je sodobna prestolnica s turističnim središčem–trgom Connaught. Angleži so zgradili tudi rezidenco današnjega predsednika države, imenovano Raštrapati Bhavan. Pot bo vodila do parlamenta, imenovanega Sansad Bhavan in do templja Birla Mandir in sikhovskega templja. Po ogledu še vožnja do zanimivega kompleksa Kutab Minar, kjer se nahaja 73 m visok minaret iz 12. stol., prve mošeje Indije in nadvse zanimiv železni steber iz 5. stol. Če bo čas dopuščal, še ogled modernega templja Bahaj. Večerja in prenočevanje.

3. dan: NEW DELHI–AGRA / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja v Agro, mesto v državi Utar Pradeš, največji indijski zvezni državi z več kot 150 milijoni prebivalcev. Na poti se boste ustavili v Sikandru in si ogledali kompleksa, kjer je pokopan največji mogulski vladar Akbar. Popoldan ogled Rdeče trdnjave–mojstrovine, ki pripoveduje zgodovino mogulskega imperija; ogromne grobe stene je dal postaviti vladar Akbar, elegantne marmornate palače v notranjosti pa Šah Džahan, katerega mogočnost in eleganca prevzameta vsakogar. Večerja in prenočevanje.

4. dan: AGRA–FATEHPUR SIKRI−JAIPUR / zajtrk,  večerja
Po zajtrku ogled Tadž Mahala, ki je veličasten simbol nesmrtne ljubezni predzadnjega velikega Mogula Šah Džahana in njegove soproge, Mumtaz−I−Mahal. Sprehodili se boste po parku do bele marmornate palače – grobnice, uživali ob pogledu na prekrasne intarzije z lapis lazulijem in drugim poldragim kamenjem. Dan se nadaljuje z vožnjo v državo Radžastan, vmesni postanek v Fatehpur Sikriju–mestu zmage. Zgradil ga je Akbar ob rojstvu sina. Mesto je obdano s 17 m visokim obzidjem, ki skrbno varuje prelepe palače, mavzolej, mošeje, bazene in vrtove. V popoldanskih urah prihod v rožnato mesto Jaipur, kjer so tisočletje vladali člani klana Radžput in nedvomno pustili svoj pečat. Danes velja Jaipur za eno najlepših mest v Indiji. Večerja in prenočevanje.

5. dan: JAIPUR / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled Jaipurja–»rožnatega mesta«, ki velja za veliko izjemo med indijskimi mesti. Zgrajen je bil v 17. stol., skrivnost njegove lepote je v matematiki in barvah. Najbolj znamenita je Palača vetrov oz. Hava Mahal, ki je simbol mesta. Višek razkošne arhitekture pa je palača Džaj Singha, velikega mojstra gradnje. Danes je velik del palače preurejen v muzej. Ogledali si boste tudi izredno zanimiv Džantar Mantar; eden od petih observatorijev, ki jih je zgradil Džaj Singh. Na voljo bo tudi dovolj časa za obisk pisanih indijskih bazarjev, ki so prava paša za oči. Večerja in prenočevanje.

6. dan: JAIPUR–PUSKHAR–JODHPUR / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja proti mestu Jodhpur, ki leži v puščavi v srcu Rajastana. Na poti se boste ustavili v čarobnem Pushkarju. Legenda govori, da je mesto zraslo na kraju, kjer je hindujskemu bogu Brahmi na tla padel lotosov cvet. Sprehod po pisanih ulicah in obisk edinega Brahminega templja v Indiji. Nadaljevanje poti do Jodhpurja. Po prihodu večerja in prenočevanje.

7. dan: JODHPUR / zajtrk, večerja
Po zajtrku celodnevni ogled mesta Jodhpur, drugega največjega mesta Rajastana. Ogledali si boste Singhovo trdnjavo–Mehrangarh, ki kraljuje na mogočni skali 120 m nad mestom. Notranjost trdnjave je izrezljana iz kamenja, ki je videti, kot bi bil vosek. V trdnjavi se nahaja najlepša zbirka umetnin iz časov vladanja Mongulskega imperija na indijskem kontinentu. Jodhpur je poznan po prebarvanih modrih stavbah, v katerih prebivajo brahmini–najvišja indijska kasta. V starem mestnem jedru je lepo ohranjen mestni urni stolp, obdan z barvitim bazarjem domače obrti in začimbami. Večerja in prenočevanje.

8. dan: JODHPUR–RANAKPUR–UDAIPUR / zajtrk, večerja
Zajtrk in vožnja proti Udaipurju. Na poti postanek za ogled ene najlepših arhitekturnih stvaritev, najbolj dodelan džainistični tempelj v Indiji–Ranakpur. Veličastnih 29 dvoran, 1444 čudovito izrezljanih stebrov iz belega marmorja, kjer niti eden steber ni enak drugemu – to je Ranakpur. Nadaljevanje poti v Udaipur. Po prihodu v mesto vožnja z ladjico po magičnem jezeru Pichola. Večerja in prenočevanje.

9. dan: UDAIPUR–BOMBAY/MUMBAI / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled Udaipurja ali “mesta zarje”. Mesto je dobilo ime po odsevu dvorca na sredini jezera, ki je najveličastnejši ravno ob jutranji zarji. Poleg arhitekturnih spomenikov je mesto zanimivo zaradi svoje lege: leži ob vznožju hribovja Aravalli v zelenem pasu na obrobju nepregledne suhe radžastanske puščave. Ogled palače, ki je bila domovanje vladarjev Rajastana–kraljeve družine Mewar. Ob jezeru stoji trdnjava Bagore Ki Haveli, spremenjena v muzej, kjer so na ogled predmeti rajastanske kraljeve družine. Po ogledu prevoz na letališče in polet v Bombay/Mumbai. Po pristanku prevoz do hotela, večerja in prenočevanje.

10. dan: BOMBAY/MUMBAI / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled drugega največjega indijskega mesta. Portugalci so ob svojem prihodu mesto poimenovali “Bom Bahia”–dober zaliv. Ob britanski zasedbi Indije so ga preimenovali v Bombay, kasneje pa v Mumbai, po hindujski boginji Mumbadevi. Od sredine 18. st. je bil Bombay največje indijsko pristanišče in pomembno trgovsko mesto, danes je finančna prestolnica Indije in središče zabavne industrije. Obisk mošeje Haji Ali iz 14. stol., najlepše železniške postaje Victoria Terminus pod zaščito Unescove dediščine, slikoviti Gateway ob vhodu v pristanišče, zgrajen v mešanici hindujsko muslimanske arhitekture, tempelj Babulnath, posvečen bogu Šivi itd. Večerja in prenočevanje.

11. dan: BOMBAY/MUMBAI–MALE / zajtrk, večerja
Prevoz na letališče in let proti Maleju, glavnemu mestu Maldivov. Po prihodu na letališče prevoz do otoka in prenočevanje.

12. in 13. dan: MALDIVI / all inclusive
Prosto. Dnevi namenjeni razvajanju na rajskih Maldivih. Uživali boste ob ogledu živo pisanega podvodnega sveta Maldivov, sončenju, lenarjenju …

14. dan: MALDIVI–MEDNARODNO LETALIŠČE / zajtrk, obroki na letalu
Zajtrk in nato prosto za sončenje in kopanje. Prevoz na letališče Male in odhod letala proti enemu izmed mednarodnih letališč.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz v ekonomskem razredu
  • letališke in varnostne pristojbine
  • dodatek za gorivo
  • lokalni prevozi v Indiji
  • notranji leti
  • prenočevanja z ameriškimi zajtrki v hotelih 3/4* v dvoposteljnih sobah
  • dodatni obroki po programu
  • ogledi z angleško govorečimi lokalnimi vodniki
  • slovensko vodenje
  • organizacija potovanja
  • V ceno ni vključeno
  • dodatna prehrana
  • dodatni izleti
  • napitnine
  •  
  • letalo


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki