Ekvador in otočje Galapagos

Kratek opis potovanja

Potovanje, ki ponuja sprehod skozi zgodovino Quitoja, prečkanje ekvatorja, doživetje Avenije vulkanov in Andov. Prava poslastica za ljubitelje narave pa je prav obisk galapaškega otočja, ki je eno izmed najbolj presenetljivih naravnih območij na svetu. Ime je dobilo po želvah velikankah (galpago) na katere so naleteli prvi raziskovalci. 1000 km stran od južnoameriške celine se je tu razvil edinstven živalski svet, ki je temelj Darwinove teorije o razvoju vrst.

Destinacija

Ekvador

Nepozabno doživetje

  • vožnja z vlakom po železnici Nariz del Diablo (Hudičev nos), velja za eno najbolj slikovitih potovalnih doživetij v Andih
  • križarjenje med otoki Galapagosa in odkrivanje neverjetne avenije vulkanov

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 10 dni / 8 noči
Najmanjše št. potnikov: 10


Program potovanja

1. dan: BENETKE–EVROPA–QUITO
Let z beneškega letališča Marco Polo proti Quitoju, drugi najvišje ležeči prestolnici na svetu, ki je ujeta v andski visokogorski dolini. Nekdanje inkovsko mesto, vpisano v seznam kulturne in naravne dediščine UNESCA s številnimi cerkvami in samostani spominja na čase, ko so se misijonarji od tu odpravljali v druge dežele Južne Amerike.

2. dan: QUITO / zajtrk, večerja
Ogled Quita boste začeli pri mogočni baziliki, na meji med modernim in kolonialnim delom mesta. Pot vas bo vodila med zanimivimi pisanimi ulicami, do cerkve Sv. Frančiška ter Trga neodvisnosti z vladno palačo, kjer boste prvič začutili kolonialni utrip mesta in življenja lokalnih prebivalcev. Zapeljali se boste tudi skozi moderni predel ter pot nadaljevali izven središča mesta, proti »Guapulo Miradorju«, ki stoji na naravni terasi. Popoldne boste pot nadaljevali severno od mesta, do spomenika »Middle of the Earth«, kjer z eno nogo stojite na severni, z drugo pa na južni polobli. Tu so francoski znanstveniki v 18. stoletju označili lokacijo ekvatorja, po katerem je dežela dobila ime. Dan boste zaključili z večerjo v hotelu ali bližnji restavraciji.

3. dan: QUITO–RIOBAMBA / zajtrk, večerja
Po zajtrku se boste podali na vožnjo po južni Panameriški cesti, ki vodi od Aljaske pa vse do Ognjene zemlje. Del poti vas bo vodil ob »Aveniji vulkanov,« mogočnem gorskem hrbtu ki ga tvorijo na desetine visokih vulkanskih vrhov. Ob jasnem vremenu boste lahko v daljavi videli vrh vulkana Cotopaxi, ki slovi kot najvišji vulkan na svetu. Po postanku na eni od plantaž svetovno znanih ekvadorskih vrtnic boste prispeli v Riobambo. Tu je raznolikost in številčnost avtohtonega prebivalstva največja v državi, kar tudi vpliva na pisanost mesta in okolice. Nastanitev v hotelu in večerja.

4. dan: RIOBAMBA–INGAPIRCA–CUENCA / zajtrk, večerja
Dan za novo avanturo! Podali se boste na pot z vlakom po gorski železnici "Hudičev nos", med Riobambo in Alausijem, ki slovi tudi kot najzahtevnejša gorska železnica na svetu in povezuje Ande z obalnim delom. Na poti proti obali si boste ogledali inkovske arheološko središče Ingapirca, nekdanje inkovsko mesto in danes najpomembnejši spomenik predkolumbovskih kultur v Ekvadorju. Popoldan avtobusna vožnja do Cuence, ki ga španska kolonialna arhitektura 16. in 17. st uvršča med najbolj "evropska" mesta Latinske Amerike.

5. dan: CUENCA–GUAYAQUIL / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled Cuence, ki je tretje največje mesto v državi. Zaradi posebne lege in arhitekture iz zgodnjega 19. stoletja je bilo mesto leta 1999 proglašeno za svetovno kulturno prestolnico. Ponaša se s številnimi zgodovinskimi stavbami, poseben čar mestu pa dajejo reka Tomebamba, arheološko središče Todos Los Santos, cvetlična tržnica ter glavni mestni trg s staro in novo katedralo. Popoldne vožnja proti Guayaquilu. Po slovesu od Andov boste prispeli v nižavje Guayas, ki je zaznamovano z mangrovami in obsežnimi plantažami banan. Proti obali se nadmorska višina zmanjšuje, narava pa postaja vse bolj zelena in obdelana. V Guayaquilu nastanitev in večerja.

6. dan: GUAYAQUIL–GALAPAGOS–OTOK BALTRA / zajtrk, kosilo, večerja
Po zajtrku se boste odpravili na dogodivščino po poteh Charlesa Darwina proti Galapagosu. Prevoz na letališče in let do izhodiščnega kraja na otočju Galapagos, kjer boste pričeli nepozabno križarjenje. Med plovbo se boste ustavljali na otokih in opazovali številne avtohtone živalske vrste. Otočje je od l. 1959 pod zaščito UNESCA. Polni penzioni na ladji.

7. – 8. dan: OTOČJE GALAPAGOS–križarjenje / zajtrk, kosilo, večerja
Križarjenje s postanki, kopanjem in ogledi. Otočje Galapagos obsega 13 večjih, 6 manjših otokov in okoli 400 manjših skalnih čeri s skupno površino več kot 8.000 km². Galapaško otočje je pravi raj za ljubitelje narave in živalskega sveta. Poleg mnogih sesalcev, ki živijo samo na teh otokih, so znane predvsem mnoge vrste ptičev, iguane, želve velikanke ... Tu se zdi, kot bi se čas ustavil v pradavnini. Vsak od otokov ima drugačen rastlinski in živalski svet in prav te razlike med vrstami so Charlesa Darwina spodbudile k razmišljanju in kasneje k pisanju knjige »O razvoju živalskih vrst«, ki je končno znanstveno potrdila razvojno teorijo o nastanku človeka.

9. dan: GALAPAGOS–GUAYAQUIL–EVROPA / zajtrk
Po končanem križarjenju prevoz na letališče in odhod letala v Guayaquil. Nadaljevanje leta proti Evropi (predviden nočni let).

10. dan: EVROPA–BENETKE
Prihod na eno izmed evropskih letališč in nadaljevanje leta proti Benetkam. Za doplačilo organiziran prevoz do Ljubljane.



V ceno je vključeno

  • navedeni letalski prevozi v ekonomskem razredu
  • letališke, varnostne pristojbine in dodatek za gorivo
  • prevoze s klimatiziranimi avtobusi
  • nočitve z zajtrki v dvoposteljnih sobah v 3*, 4* hotelih
  • polpenzioni, kot navedeno v programu
  • polni penzioni na ladji
  • ogledi z lokalnimi vodniki po programu
  • slovensko vodenje
  • organizacija potovanja
  • V ceno ni vključeno
  • plačljive pristojbine na kraju samem (pribl. 50 $)
  • vstopne takse na Galapagos pribl. 100 $
  • imigracijska prepustnica pribl. 10 $
  • navedenih doplačil
  • pijač pri obrokih, izletov in drugih storitev po osebnih naročilih
  • napitnin osebju na ladji na Galapagosu, vodnikom in
  • voznikom
  • letalo

Dodatna ponudba

(vodniku na poti)
  • napitnine pribl. 100 $
  • vstopnine v narodni park Galapagos 100 $
  • imigracijska prepustnica pribl. 20 $
  • izstopne takse pribl. 40 $


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki