Križarjenje po Volgi (od St. Peterburga do Moskve)

Kratek opis potovanja

Povezati obe prestolnici preko reke: že Peter Veliki je o tem sanjal, Stalin pa je to naredil: 1.321 km dolžine - preko treh kanalov, dveh rek, devetnajst zapornic, treh jezer in enega morja - od prestolnice šarma, poezije, ruske duše - St. Peterburga do Moskve.

Destinacija

Rusija - Moskva

Dobro je vedeti

Ladje so zgrajene večinoma v nemških ladjedelnicah za rečna križarjenja in so prilagojene okusu zahodnih turistov. Imajo več palub, na sončni palubi so na razpolago ležalniki za počitek. Vse kabine so na zunanji strani in imajo okna, prho/wc in klimatsko napravo. V restavracijah vam ponujajo tako kontinentalno kuhinjo, kot tudi regionalne specialitete. Na ladji so trgovinica s spominki, lepotni salon, bar … Na ladji se lahko učite ruskega jezika, spoznavate skrivnosti ruske kulinarike ter odkrivate zaklade ruske kulture.


Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 11 dni /10 noči
Najmanjše št. potnikov: 20
Vizum: ruski

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA – ST. PETERBURG / večerja
Predvidoma v dopoldanskih urah zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ali bližnjem letališču in polet letala v St. Peterburg. Po opravljenih obveznostih prevoz z avtobusom do pristanišča, kjer se boste vkrcali na ladjo. Pozna večerja in prenočevanje.

2. dan: ST. PETERBURG / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. Ruska “vrata na zahod” si boste najprej ogledali na orientacijski vožnji z avtobusom. Najstarejši del mesta je obzidana trdnjava Sv. Petra in Pavla, kjer so danes v katedrali pokopani vsi ruski carji od Petra Velikega dalje. Peter Veliki je dal postaviti mesto na reki Nevi. Lepotica, preko katere se pnejo številni mostovi, še danes najmočneje zaznamuje St. Peterburg. Ob Nevi ter drugih mestnih kanalih se bohotijo palače nekdanjih plemiških rodbin slovečih imen. Videli boste carski Zimski dvorec, nekdanjo ladjedelnico ter sedež mornarice Admiraliteto, mogočno Izakovo katedralo s prepoznavno kupolo, vedno živahen Nevski prospekt ter vojaško ladjo Auroro, s katere so ustrelili strel kot znak za pričetek oktobrske revolucije. Kosilo. Popoldne boste mesto lahko raziskovali sami ali pa se udeležili katerega izmed predlaganih izletov (za doplačilo - Puškin in Peterhof, balet, ladjica po kanalih ...). Večerja in prenočevanje.

3. dan: ST. PETERBURG / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. Dopoldne ogled znamenite zbirke umetnin v Ermitažu, ki ga je ustanovila Katarina Velika. Muzej je našel prostor v Zimskem dvorcu, nekdanji rezidenci ruskih carjev in je eden najznamenitejših in največjih na svetu (vsako leto ga obišče približno 3,8 milijonov gostov). Del muzeja so nekdanje carske sobane, ki pripovedujejo zgodovino rodbine Romanov ter slavijo pomembne ruske zmage. Svetovno slavo pa mu prinašajo zbirke največjih slikarskih šol in obdobij, ki se predstavljajo z “dragulji” svetovne umetnosti. Kosilo. Popoldne odhod ladje proti Moskvi. Večerja in prenočevanje.

4. dan: MANDROGI / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. Prvi postanek na vaši plovbi bo v mali vasi Mandrogi, kjer si boste lahko ogledali tipična kmečka poslopja ali Muzej vodke (vstopnina). Nadaljevanje plovbe po karelski reki Svir, ki povezuje obe največji evropski sladkovodni jezeri, Ladoško in Oneško. Med plovbo boste lahko občudovali rastlinstvo in živalstvo neokrnjene narave ali se udeležili katere izmed animacijskih delavnic na ladji. Večerja in prenočevanje.

5. dan: KIŽI / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. Ponoči boste pluli po ogromnem Oneškem jezeru, jutro pa vam bo postreglo z nepozabnim pogledom na otok Kiži. Mali otok je v celoti Muzej na prostem, kjer je prikazana tradicionalna ruska sakralna in posvetna lesena arhitektura ter način življenja v okolici Oneškega jezera. Glavna cerkev je zapisana v Unescov seznam svetovne dediščine. Peš ogled in povratek na ladjo. Kosilo. Popoldan boste uživali v plovbi po Oneškem jezeru. Večerja in prenočevanje.

6. dan: GORITSY / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. Plovbo mimo brezmejnih brezovih in borovih gozdov vsake toliko časa prekine vstop v novo zapornico, ki ladjo ponese bliže Moskvi. Po kosilu se boste ustavili v tipičnem podeželskem mestu Goritsy, kjer življenje še vedno kroji narava in ne tehnologija modernega časa. V tej naravni oazi stoji samostan Cirila Belozerskega, ki je bil ustanovljen leta 1397 in je postal drugi največji in najpomembnejši samostan Rusije. V njem je nekaj časa preživel tudi Ivan Grozni. Popoldan nadaljevanje plovbe proti Jaroslavlu. Večerja in prenočevanje.

7. dan: JAROSLAVL / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. Ta dan vas čaka postanek in ogled mesta Jaroslavl, ki je najstarejše mesto ob Volgi, ustanovljeno v 11. stoletju. Mesto je danes pomembno pristanišče ob reki z bogatimi spomeniki iz svoje burne zgodovine. V mestu, ki je zelo priljubljeno med turisti in katerega stari del je 2005 postal del Unescove svetovne kulturne dediščine, se kar čuti 1000 let zgodovine. Ogled znamenitosti - cerkev Sv. Elije (zunanjost), umetnostne galerije v nekdaj guvernerjevi hiši ter cerkve Sv. Nikolaja, pri nas bolj poznanega pod imenom Miklavž. Nekaj prostega časa in vrnitev na ladjo. Večerja in prenočevanje.

8. dan: UGLIČ / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. Na rečnem bregu se bo prikazalo mesto Uglič. V tem starem, leta 1148 ustanovljenem mestu, si boste ogledali ugliški Kremelj in palačo carjeviča Dmitrija (najmlajšega sina Ivana Groznega, ki naj bi bil kot osemletni otrok v tem mestu umorjen). Palača je najstarejša zgradba v Ugliču. Kosilo. Popoldanska plovba proti Moskvi po reki Volgi, ki se ponaša tudi z nazivom najdaljše reke v Evropi. Večerja in prenočevanje.

9. dan: MOSKVA / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. V času kosila prihod v Moskvo. Po kosilu sledi panoramski ogled mesta z avtobusom. Od rečnega pristanišča se boste zapeljali v središče ruskega glavnega mesta, kjer boste uzrli kremeljsko obzidje, na novo postavljeno cerkev Jezusa Odrešenika, slavnih “sedem sester” ali sedem nebotičnikov stalinističnega obdobja ter se ustavili na razgledišču pri Univerzi Lomonosov. Postanek še na Rdečem trgu, kjer boste imeli nekaj prostega časa ali se odločili za kako izmed popoldanskih opcijskih  možnosti. Večerja in prenočevanje.

10. dan: MOSKVA / zajtrk, kosilo, večerja
Zajtrk. Po zajtrku si boste ogledali Kremelj, okoli 28 ha veliko središče mesta in same države, za katerega so stari Moskovčani govorili: “Nad Moskvo je Kremelj, nad Kremljem je le še Bog.” V Kremlju se boste sprehodili do stolničnega trga, kjer stoji stolnica Marijinega vnebovzetja, v kateri so kronali carje in imenovali moskovske metropolite, nadaljevali mimo Velike kremeljske palače, carskega zvona, ki velja za največjega na svetu, in še enega velikana, bronastega carskega topa. Kosilo. V popoldanskem času možnost opcijskih izletov/ogledov. Večerja in prenočevanje.

11. dan: MOSKVA - LJUBLJANA / zajtrk
Zajtrk. V jutranjih urah izkrcanje in prosto do prevoza na letališče. Polet letala proti Ljubljani ali bližnjemu letališču.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz Ljubljana–St. Peterburg in
  • Moskva–Ljubljana v ekonomskem razredu letališke in varnostne pristojbine ter
  • dodatek za gorivo
  • prevoz letališče–ladja–letališče
  • križarjenje po programu
  • luške pristojbine
  • nastanitev v dvoposteljni kabini na glavni palubi (main deck)
  • 9 polnih penzionov
  • 1 večerja na dan prihoda in 1 zajtrk na dan odhoda
  • paket ogledov z vstopninami (ogled mesta St. Peterburg, Ermitaža,
  • Mandrogija, obisk Kižija, Goritsya, Jaroslavla, Ugliča, ogled Moskve in
  • Kremlja z eno katedralo)
  • slovensko vodenje
  • organizacija potovanja
  • DDV
  • Cena ne vključuje
  • navedenih doplačil
  • morebitnih dodatnih predlaganih izletov
  • storitev po posebnih naročilih
  • pijače ob obrokih in napitnine za ladijsko osebje, voznike in
  • vodnike
  • letalo
  • Ladja

Dodatna ponudba

(vodniku na poti)

  • napitnine za ladijsko osebje pribl 6 EUR / dan


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki