Vrhunci norveških fjordov

Kratek opis potovanja

Tu se nahaja najvišja vertikalna alpska stena v Evropi – Trolova stena, tu boste videli dih jemajočo gorsko cesto – Trolovo lestev, največji ledenik Evrope, Jostedalsbreen...

Destinacija

Norveška

Vabimo vas na edinstveno potovanje z direktnim letom iz Slovenije. Leteli bomo v Kristiansund, ki je mestece ob razčlenjeni obali Norveškega morja, ki je bilo v zgodovini središče sušenih polenovk. Od tu je čudovito izhodišče za odkrivanje dežele in njenih lepot: tu se nahaja najvišja vertikalna alpska stena v Evropi – Trolova stena, tu boste videli dih jemajočo gorsko cesto – Trolovo lestev, največji ledenik Evrope, Jostedalsbreen, ter najglobje jezero Evrope, Hornindalsvatn, najslavnejši norveški fjord – Geirangerfjord, ki je del Unescove dediščine. Peljali se boste tudi po dveh od osemnajstih norveških panoramskih cest – po Atlantski in Trolovi. Katera bo vas bolj navdušila?

Naša dodana vrednost

  • Atlantska cesta
  • Alesund, mesto v secesijski preobleki
  • najvišja vertikalna alpska stena v Evropi
  • Trolova stena – dih jemajoča gorska cesta
  • Trolova lestev – najslavnejši norveški fjord in mini križarjenje po Geirangerfjordu
  • Jostedalsbreen, največji ledenik Evrope
  • Hornindalsvatn, najglobje jezero Evrope

Osnovni podatki o potovanju

ČAS POTOVANJA: 3 dni / 2 noči
NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 90

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–KRISTIANSUND–ÅLESUND / vstopnina stave cerkev
Zbor potnikov na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in direkten let posebnega letala v Kristiansund. Med spuščanjem letala se vam bo odprl pogled na razčlenjeno obalo zahodne Norveške in pristali boste na enem izmed njenih otočkov, v mestu Kristiansund. Pričeli boste popotovanje po najlepših cestah Norveške: začeli boste z Atlantskim tunelom, speljanim pod Norveškim morjem, ki slovi kot eden najglobjih na svetu. Pripeljal vas bo na sosednji otok, kjer boste obiskali Stave cerkev iz 1. polovice 14. st. v vasici Kvernes. Nato se bo pričela vožnja po Atlantski cesti, eni najlepših panoramskih cest Norveške. Speljana je preko arhipelaga, ki povezuje otok Averøy s celino s kombinacijo nasipov, viaduktov in mostov, ki so prava paša za oči. Prihod v Ålesund, eno najlepših mest v deželi. Zaradi požara v začetku 20. st., so mesto obnovili v stilu art nouveau, ki mu danes daje unikatno podobo med norveškimi mesti. Lega na večih otokih ob razčlenjeni obali pa deluje kot idilična kulisa. Velik del cest v mestu je speljanih skozi podvodne predore, ostale otoške povezave nadomeščajo trajekti. Ogledali si boste mesto in se po želji lahko povzpeli po 400 stopnicah na mestni hrib Aksla, od koder se odpira čudovit pogled na vse strani. Večerja (doplačilo) in nočitev.

2. dan: ÅLESUND–BRIKSDAL–HELLESYLT–GEIRANGER / zajtrk, večerja
Zajtrk. Podali se boste v notranjost, v deželo fjordov. Vožnja do jezera Hornindalsvatn, ki je najglobje evropsko jezero ter kratek postanek. Le krajša ožina loči jezero od 100 km dolgega Nordfjorda, ki je globok preko 500 m. Vožnja po ozki ledeniški dolini do informacijskega središča ob ledeniku. Ledenik Briksdal je le eden izmed jezikov največjega evropskega ledenika na celinskem delu Evrope–Jostedalsbreena. Peš se boste povzpeli do ledenika in ob tem lahko opazovali nedavno oblikovano ledeniško dolino, z ledeniškimi morenami ter na njenem koncu mlečno modro jezero, v katerega se steka ledeniška voda. Za doplačilo je vzpon namesto hoje možen s posebnimi gorskimi vozili, ki bodo posebno doživetje. Popoldan se boste z ladjo zapeljali po fjordu Geiranger ter med vožnjo opazovali vertikalne stene nad morjem in številne slapove liričnih imen. Izkrcanje v vasi Geiranger, kjer se končuje 16 km dolg fjord Geiranger, ki je zapisan v Unescovo svetovno dediščino. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: GEIRANGER–KRISTIANSUND–LJUBLJANA / zajtrk
Zajtrk. Po Orlovi cesti se boste dvignili in spustili v dolino Valldal, ki je zaradi ugodne mikroklime znana po gojenju jagod. Prečkali boste divjo skalnato pokrajino, ki se zrcali v temnih gorskih jezerih. Tu se nahaja strma gorska cesta z imenom Trollstigen (Trolova lestev), ki se v 11 serpentinastih ovinkih spusti s prelaza gorskega masiva Trolltindene. Trolova lestev je bila včasih transportna pot, ki je povezovala Valldal in Andalsnes, danes pa je poleg Atlantske to najbolj znana panoramska cesta na Norveškem. Videli boste tudi Trolovo steno – najvišjo vertikalno steno v Evropi, ki meri kar 1.100 metrov v višino. Nadaljevanje vožnje v Kristiansund, kjer bo pozno kosilo (doplačilo). Polet letala v Ljubljano, kamor je predviden prihod v večernih urah.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz s posebnim letom Ljubljana–Kristiansund–Ljubljana z
  • vključenimi letališkimi in varnostnimi pristojbinami
  • avtobusni prevozi po programu
  • plovba po Geirangerfjordu
  • 2 prenočevanji z zajtrkoma v hotelih 3* v dvoposteljni sobi (troposteljne
  • sobe na vprašanje)
  • 1 večerja
  • vstopnina v Stave cerkev
  • slovensko vodenje
  • organizacija potovanja
  • DDV
  • letalo


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki