Škotska - dežela pogumnih src

Kratek opis potovanja

Na potepanju po nekdanji kraljevini odkrijte prestolnico Edinburg s Kraljevo miljo, oglejte si mogočni grad in častitljivo palačo Scone, mesto kronanja škotskih kraljev. Obiščite škotsko distilerijo malt viskija ob reki Spey, morda se srečate z vdovo, grofico Angeliko Cawdor na njenem gradu. Velika ledeniška soteska s skrivnostnim jezerom Ness in pečine vzhodne obale ob razvalinah gradu Dunnotar naj vam burijo domišljijo. Vsekakor vas bosta očarala pravljična graščina Inverary in zasanjani otok Hebridov, Skye.

Destinacija

Velika Britanija - Škotska

Naša dodana vrednost

  • izbrani hoteli 3* v Edinburghu, Aberdeenu na odličnih lokacijah
  • v Edinburghu odličen večer folklore in lokalne kulinarike na posesti Prestonfield
  • degustacija ogled destilarne viskija Glenfarclas, ki je v lasti potomcev klana Grant
  • nepozaben otok Skye – vožnja s trajektom
  • pravljična gradova: grad INVERARY v lasti klana Campbel in skrivnostni grad CAWDOR vdove grofice Angelike Cawdor

  • ZAGOTOVLJEN ODHOD 14. 7. 2020
  • SKORAJ ZAGOTOVLJEN ODHOD 4. 9. 2020
  • predviden vodnik Edvard Jaber Krišjak

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 8 dni / 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 20


Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA −BENETKE–AMSTERDAM–EDINBURG
Jutranji prevoz do beneškega letališča in let preko Amsterdama v Edinburgh, kjer je predviden pristanek v dopoldanskem času. Po pristanku vožnja z avtobusom do razgledne točke Calton Hill, od koder se vam škotska prestolnica prikaže v vsej svoji mogočnosti. Nastanitev v hotelu. Sprehod po skrivnostni Kraljevi milji in obisk škotskega puba pod grajskim hribom. Prenočevanje.

2. dan: EDINBURG / zajtrk
Po zajtrku ogled škotske prestolnice. Obisk kraljeve palače Holyrood, kjer se boste sprehodili skozi dvorišča in številne sobane, od spalnice Marije Škotske do nenavadne galerije s portreti škotskih vladarjev. Na Kraljevi cesti (The Royal Mile) možnost ogleda visoke cerkve St. Giles, zaščitnika Edinburga. Obiskali boste edinburški grad, trdnjavo in muzej, kjer hranijo škotska kraljeva znamenja. Ob grajski ploščadi še obisk trgovine in muzeja volnenih izdelkov. Zvečer priporočamo ogled imenitne škotske folklorne prireditve (doplačilo), kjer boste ob glasbi in plesu na zanimiv način spoznali kulinariko in bogato tradicijo škotskih pesmi, plesa in kulturnih običajev. Prenočevanje.

3. dan: EDINBURG−QUEENSFERRY−PALAČA SCONE– DUNDEE−TRDNJAVA DUNNOTAR−STONEHAVEN−ABERDEEN / zajtrk
Zajtrk. Vožnja proti Perthu s postankom v viktorijanskem pristanišču Queensferry, kjer navduši znameniti železniški most prek ustja reke Forth. Nato ogled palače Scone, ki se bohoti na posesti grofov Mansfield. Danes je tam replika Kamna usode, ki ga sicer hranijo v Edinburškem gradu. Vožnja ob vzhodni obali do Dundeeja. V pristaniških dokih ogled ladje Discovery. Ob trdnjavi Dunnotar so imeli pristanišče Pikti že davno nazaj, danes pa navdušuje pokrajina s strmo obalo, na kateri so razvaline gradu. Oddahnili si boste ob obali Stonehavena, nekoč ribiške vasice. V večernih urah prihod v Aberdeen, nastanitev v hotelu v okolici, prenočevanje.

4. dan: ABERDEEN−BALMORAL (BRAEMAR−PITLOCHRY−GRANTOWN ON SPEY / zajtrk
Po zajtrku vožnja proti višavju Grampian po dolini reke Dee do kraljeve rezidence Balmoral; ogled prostorov nekdanjih konjušnic, grajske plesne dvorane in kraljevega vrta (v primeru, da je v gradu kraljeva družina, ogled bližnjega gradu Breamar, ki velja za enega starejših utrjenih dvorcev v grofiji Aberdeenshire). Nadaljevanje vožnje skozi Narodni park Cairngorms prek Višavja do Pitlochryja, geografskega središča Škotske. Postanek za pozno kosilo v ljubkem viktorijanskem mestecu. Vožnja po slikovitem Highlands, do mesteca Grantown ob reki Spey. Nastanitev v hotelu v okolici. Prenočevanje.

5. dan: GRANTOWN ON SPEY−BALLINDALLOCH−GRAD CAWDOR−INVERNESS−JEZERO NESS−GRAD URQUHART−FORT AUGUSTUS−FORT WILLIAM / zajtrk
Po "močnem" škotskem zajtrku se boste po regiji Speyside popeljali do bližnje distilerije odličnega malt viskija Glenfarclas, ki deluje že od leta 1836 in je v lasti potomcev klana Grant. Po ogledu in pokušnji vožnja proti gradu grofice Lady Angelike Cawdor. Cawdor Castle velja za eno najlepše urejenih škotskih graščin s čudovitimi vrtovi. Nadaljevanje poti mimo prizorišča bitke pri Cullodenu in naprej v Inverness, prestolnico Škotskega višavja ob Severnem morju. Sprehod skozi mestno središče do gradu Inverness, kjer so leta 1921 podpisali pogodbo o »delitvi« otoka Irska. Popoldne vožnja ob Kaledonskem kanalu do jezera Ness in razvalin gradu Urquhart, od koder že vrsto let opazujejo pošast Nessie. Pri Fort Augustusu si boste ogledali znamenite zapornice na kanalu. Nadaljevanje poti mimo najvišje gore na Škotskem, Ben Nevis, do letovišča Fort William. Nastanitev v hotelu v okolici. Prenočevanje.

6. dan: FORT WILLIAM−MALLAIG−OTOK SKYE−SLIGACHAN−PORTEE-(TROTTERNISH−STAFFIN−KILMUIR−PORTREE−ARMADALE)−GLENFINNAN−FORT WILLIAM−FORT WILLIAM / zajtrk
Po zgodnjem zajtrku vožnja proti slikovitemu otoku zunanjih Hebridov. S trajektom se boste iz pristanišča Mallaig popeljali čez morsko ožino . V Porteeju, največjem mestu na otoku meglic Skye, krajši postanek. Nadaljevanje slikovite vožnje po severnem delu otoka Skye, polotoku Trotternish. Prispeli boste do visokega pokopališča Kilmuir. Od tam seže pogled daleč nad modrino Atlantika, navduši pa tudi bližnji muzej na prostem, kjer je predstavljeno življenje na otoku v 19. stoletju. Popoldne vožnja proti Armadale in s trajektom na »kopno«. Krajši postanek v kraju Glenfinnan, kjer je svoj osvajalski pohod po Višavju začel lepi princ Charlie, da bi povrnil prestol Stuartom. Nastanitev v hotelu v okolici Fort William. Prenočevanje.

7. dan: FORT WILLIAM−INVERARAY–JEZERO LOMOND–GLASGOW / zajtrk
Po zajtrku nadaljevanje potovanja vzdolž razčlenjene zahodne škotske obale s številnimi zalivi do grofije Argyle. Krajši postanek ob jezeru Awe, kjer sredi jezera na otočku idilično sameva razvalina gradu Stalker, nekoč last klana Stewart Appin. Sledi sprehod skozi mestece Inverary, ki ga zaznamujejo črno bela pročelja mestnih hiš. Ogled pravljične graščine, ki je že stoletja v lasti enega največjih škotskih klanov, klana Campbell. Skozi Narodni park Trossach do jezera Lomond, ki ga opevajo škotske pesmi in naprej do Glasgowa. Krajši panoramski avtobusni ogled mesta; mimo katedrale Sv. Munga, do Jurijevega trga, srca največjega trgovskega mesta britanskega imperija, v času vladavine kraljice Viktorije. Nastanitev v hotelu. Prenočevanje.

8. dan: GLASGOW– EDINBURGH– AMSTERDAM–BENETKE–LJUBLJANA / zajtrk
Po zgodnjem zajtrku nekaj prostega časa in vožnja do letališča v Edinburghu. Popoldne polet preko Amsterdama v Benetke, kamor je predviden večerni pristanek in organiziran prevoz do Ljubljane.


V ceno je vključeno

  • letalski prevozi v ekonomskem razredu
  • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
  • avtobusni prevozi po programu
  • 7 prenočevanj z zajtrki v dvoposteljnih sobah v hotelih 3* slovensko
  • vodenje
  • organizacija potovanja
  • DDV
  • letalo


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki