Andaluzija - pravljične podobe Španije

Kratek opis potovanja

Na jugu Španije vas bo očarala–»španska pokrajina iz prospekta«, kjer so luč sveta zagledali flamenko, tapasi, uživanje življenja. V sebi skladno združuje zasnežene vrhove in žgoče obale, brezmejne pokrajine, neskončne nasade oljk in edinstvene spomenike preteklosti. Preden so jo surovo pokristjanili, je bila zibelka mavrske kulture, o čemer pričajo bele vasice in posebna arhitektura, ki ji ni enake. Sevilla ima strast, Cordoba srednjeveški šarm ter Granada ostrino in flamenko.

Destinacija

Španija - Andaluzija

Ali ste vedeli?

Vsaka »bodega« sherryja je prava enološka zakladnica. V prostorih katedralastih kleti počasi zori v soleras. To je starodaven postopek, ki združuje preteklost in sedanjost v urejene sisteme sodov, od katerih nekateri izhajajo že iz 18. stoletja. Ena bistvenih značilnosti sherryja je, da ga alkoholizirajo, se pravi, da mu dodajajo alkohol naravnega izvora in mu s tem zvišajo alkoholno stopnjo. Vinu dodajo destilat, razvije se naravna kvasna prevleka in tako pride vino v stik z zrakom ter prične se nepovratni proces oksidacije, ki vodi v popolnoma drugačen razvoj vina. Sherry se deli na več glavnih družin: fino, manzanilla, amontillado in oloroso.


Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 5 dni / 4 noči
Najmanjše št. potnikov: 40


Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–SEVILLA
Zbirališče potnikov v dopoldanskih urah na Letališču J. Pučnik in direktni polet letala v Sevillo.Sledi ogled prestolnice Andaluzije–Seville. Ogled mesta ob reki Guadalquivir (Isla Cartuja–prizorišče svetovne razstave leta 1992, Španski trg...) ter ogled stolnice, Španskega trga ... Prav gotovo bo posebno doživetje tudi sprehod po vijugastih ulicah Barrio de Santa Cruz. Popoldne možnost plovbe po reki Guadalquivir (doplačilo) ali nekaj prostega časa. Vožnja do hotela in nastanitev ter prenočevanje.

2. dan: SEVILLA–JEREZ–GIBRALTAR–COSTA DEL SOL / zajtrk
Zajtrk. Vožnja v Jerez de la Frontera ter ogled ene izmed številnih vinskih kleti. Izvedeli boste podrobnosti o andaluzijskem vinu sherriju in brandiju. To mesto je izvor andaluzijske kulture: polno kleti z znamenitim sladkim vinom šeri, konj in flamenka. Ime šeri (sherry) je angleška različica španskega imena jerez, ki ga je vino prevzelo po mestu in se nanaša na ojačeno vino iz belega grozdja sorte palomino. Nadaljevanje poti do državice Gibraltar. Z mini avtobusi se boste popeljali do razgledne ploščadi, od koder je lep razgled na Afriko, znamenite kraške Michaelove jame in “opičje skale”, kjer se boste srečali z najstarejšimi prebivalci državice–opicami iz Barberije. Gibraltar je znan tudi kot prostotrgovinska cona. Vožnja v hotel na Costa del Sol, nastanitev in prenočevanje v hotelu.

3. dan: COSTA DEL SOL–MIJAS–MALAGA–GRANADA / zajtrk
Zajtrk v hotelu. Postanek v enkratni vasici Mijas. Mijas je še ena tipična andaluzijska »bela vasica, ki se dviga 450 m nad morjem. Sprehod po ozkih uličicah polnih majhnih trgovinic, lokalov ter majhnih muzejev tradicionalnih obrti. Vožnja v Malago, največje letoviško središče, moderno mesto in pomembno pristanišče na Costa del Sol ter rojstno mesto slikarja Picassa. Z avtobusom se boste zapeljali po aveniji Paseo de Espana, mimo mestnih vrtov do trdnjave Gibralfaro, ki se dviga nad mestom in ponuja enkratni razgled nad mestom in pristaniščem. Sledi vožnja mimo Picassove rojstne hiše do katedrale in novega dela mesta ... Popoldne vožnja do slikovite Granade, ki sta jo leta 1492 za kastiljsko krono zasedla katoliška kralja Ferdinand in Isabela. Nastanitev v hotelu. Možnost ogleda predstave pristnega flamenka–tradicionalnega andaluzijskega plesa (doplačilo). Prenočevanje v hotelu.

4. dan: GRANADA–CORDOBA / zajtrk
Zajtrk v hotelu in ogled Granade. Ogledali si boste, po mnenju mnogih, najlepši zaklad Andaluzije–mavrsko trdnjavo Alhambra z vrtovi Generalife. Po ogledu Alhambre si boste ogledali še staro mestno središče Granade in kraljevo kapelo–grobnico “katoliških vladarjev” Ferdinanda in Izabele. Vožnja mimo prostranih oljčnih nasadov do Cordobe. Nastanitev in prenočevanje v hotelu.

5. dan: CORDOBA–SEVILLA–LJUBLJANA / zajtrk
Zajtrk v hotelu. Ogledali si boste biser arabske arhitekture iz časa kalifata, eno največjih mošej na svetu, imenovano Mezquita. Sprehod po vijugastih ulicah Barrio de la Judería, poznanih tudi po zanimivih notranjih dvoriščih –“patio”. Po ogledu boste zapustili Córdobo in nadaljevali vožnjo po dolini reke Guadalquivir, nazaj v prestolnico Andaluzije–Sevillo. Predvidoma popoldne prevoz na letališče pri Sevilli, od koder boste poleteli proti Ljubljani.



V ceno je vključeno

  • letalski prevoz Ljubljana–Sevilla–Ljubljana
  • strošek letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatek za gorivo,
  • avtobusni prevoz po programu
  • 4 nočitve z zajtrki v hotelih 3/4* v dvoposteljnih sobah v navedenih
  • mestih,
  • vsi navedeni ogledi, vstopnine: Granada (Alhambra, Generalife), Córdoba
  • (mošeja), Sevilla (stolnica), Gibraltar (ogled z mini busi), Jerez (ogled in
  • degustacija v kleti), Gibralfaro v Malagi
  • slovensko vodenje in lokalno po potrebi
  • organizacija potovanja
  • DDV
  • letalo

Dodatna ponudba

(druga doplačila)
  • obisk lokala s programom flamenka pribl. 39 EUR
  • večerna vožnja z ladjico po reki Guadalquivir pribl. 20 EUR


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki