Sicilija - sredozemska lepotica

Kratek opis potovanja

VRHUNCI POTOVANJA: rimska patricijska vila–dolina templjev–Marsalske soline z mlini na veter – Erice - Palermo – Monreale − Cefalu − Catania – Etna – mondena taormina z grško − rimskim gledališčem − Messinska ožina – Lipari – Vulcano − Siracusa z arheološkim parkom

Destinacija

Sicilija

NE SPREGLEJTE - CENA NA OSEBO

  • pri udeležbi najmanj 40 oseb - 895 EUR
  • pri udeležbi najmanj 30 oseb - 965 EUR

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 7 dni / 6 noči
Najmanjše št. potnikov: 30

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–CATANIA–ENNA–PIAZZA ARMERINA–AGRIGENTO / večerja
Zbirališče potnikov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani in prevoz do letališča Marco Polo–Benetke, od koder boste poleteli v Catanio. Po pristanku sprehod po mestu, ki se razteza pod Etno in je pomembno trgovsko in prometno središče z lastno univerzo. Ogledali si boste mestno središče, ki ga krasijo čudoviti obširni trgi in seveda vodnjak z mestnim simbolom − slončkom Eliodorom. Nekaj prostega časa za rogljiček in capuccino. Nadaljevanje dneva z vožnjo proti notranjosti otoka, ki jo krasijo prostrana polja pšenice. Postanek za ogled najvišje ležečega mesta na otoku–Enne in sprehod do ostankov templja boginje Kore (grško Persefona–boginja pomladi in vegetacije), s katerega je čudovit razgled na nižje ležeče pokrajine in mesta. Nato obisk Piazze Armerine, ki je zanimiva zaradi rimske patricijske vile z odlično ohranjenimi mozaiki, zaradi katerih jo je Unesco v celoti zaščitil. V popoldanskih urah vožnja po zanimivi pokrajini s številnimi vasicami in vinogradi do mesta Agrigento. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: AGRIGENTO–MARSALA–ERICE / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled slovite doline templjev ki pričajo o bogati zgodobini mesta Akragas–današnjega Agrigenta. Sprehodili se boste med antičnimi templji, ki jih obkrožajo nasadi mandljevih dreves ter starodavne oljke in spoznali njihove zgodbe. Vožnja do Marsale in obisk vinske kleti s pokušino istoimenskega znanega sladkega vina, ki ga pridelujejo v okolici mesta. Postanek tudi v solinah z mlini na veter, ki so ena najbolj značilnih in slikovitih panoram otoka. Nadaljevanje poti do bližnjega mesteca Erice z bogato feničansko in grško zgodovino. Vzpon do starega mestnega središča, ki se v objemu lepo ohranjenega srednjeveškega obzidja skriva visoko nad morsko obalo. Vožnja do Palerma, nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: PALERMO–MONREALE / zajtrk, večerja
Po zajtrku se zapeljete proti mestecu Monreale, ki leži na istoimenskem griču na približno 300 m nadmorske višine in s katerega je čudovit razgled na Palermo. Po slikovitih stopnicah se boste napotili do stolnice, ki slovi po bogato okrašeni notranjosti in se lahko pohvali z 8500 m2 pozlačenih mozaikov. Po ogledu čas za pravi italijanski kapučino ali sprehod po mestu. Nadaljevanje poti do sicilijanske prestolnice–Palerma. Mesto je bilo vedno izpostavljeno različnim vplivom in osvajalcem, ki so zapustili svoj pečat, kar se še danes odraža v raznoliki arhitekturi in živahnosti mesta. Ogledali si boste slavne frančiškanske katakombe. Vožnja skozi nova mestna vrata mimo Normanske palače do katedrale. Sprehod do križpotja, imenovanega Quatro canti (štirje koti), trga Pretoria do največjega gledališča na otoku − Teatra Massima. Večerja in prenočevanje.

4. dan: CEFALU–TAORMINA / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja do mesteca, ki slovi po svoji prikupni lepoti − Cefalu. Malo srednjeveško mestece je danes priljubljen letoviški kraj, ki ga krasijo normanska katedrala, srednjeveške pralnice in zanimivo središče, nad katerim bedi skala, ki je mestecu dala ime. Nekaj prostega časa za samostojne oglede ali kosilo in sugestivna vožnja po vzgodnem delu vse do Taormine. Mestece je nastalo ob gori Tauro strmo nad morjem, od koder se odpira lep razgled na Etno in slovi kot izjemno slikovit letoviški kraj. Ogledali si boste grško–rimsko gledališče, ki je ena najlepših znamenitosti otoka in jo zagotovo najdete na marsikateri razglednici Sicilije, palačo Corvai, osrednjo razgledno ploščad in stolnico sv. Nikolaja ter zanimiv vodnjak, katerega osrednja figura (kentaver) je naslikan tudi v mestnem grbu. Nastanitev v hotel v okolici Taormine, večerja in prenočevanje.

5. dan: ETNA / zajtrk, malica (doplačilo), večerja
Po zajtrku se boste odpravili do ognjenika Etna, ki se dviga do višine 3.340 m in je najvišji delujoči evropski vulkan. Z avtobusom se boste zapeljali po urejeni cesti do zgornjega platoja, imenovanega Rifugio Sapienza, ki leži na pribl. 1900 m nadmorske višine. Zagotovo pa je zanimiva izkušnja podati se z žičnico in posebnimi terenskimi avtobusi (doplačilo) do skoraj 3000 m nadmorske višine ter se sprehoditi po enem izmed kraterjev, ki so nastali po večji erupciji leta 2008. V popoldanskem času možnost obiska turistične kmetije, kjer na biološki način pridelujejo pomaranče in postrežejo goste tudi s paleto pravih domačih jedi, katerim se bo težko upreti (doplačilo). Po malici možnost ponovnega postanka v Cataniji ali vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

6. dan: MILAZZO EOLSKI OTOKI / zajtrk, večerja
Po zgodnjem zajtrku pot po vzhodnem delu Sicilije, mimo Messine s panoramskim postankom za ogled ožine. Po prihodu v Milazzo vkrcanje na ladjo ter plovba proti najlepšemu delu Italije − arhipelagu osmih otokov, kjer naj bi po izročilu živel bog vetra Eol. Med celodnevnim mini križarjenjem boste najprej zapluli na otok Vulcano, ki je znan po žveplenih vrelcih in zdravilnem žveplenem blatu. Nadaljevanje plovbe do največjega otoka v arhiperlagu − Lipari. Ogled glavnega mesta, imenovanega po otoku, boste pričeli pri kratki marini, od koder se boste povzpeli do bivše trdnjave, na temeljih katere danes stojijo stolnica, stavbe arheološkega muzeja in še nekaj manjših cerkva. Ogled boste zaključili pri dolgi marini, ki je glavno trajektno pristanišče mesta. Popoldan vrnitev proti Milazzu in povratek v hotel. Večerja in prenočevanje.

7. dan: SIRAKUZE–LJUBLJANA / zajtrk
Po zajtrku vožnja do Sirakuz, imenovanih tudi Arhimedovo mesto, svoj čas najpomembnejšega mesta v Sredozemlju, danes pa pomembnega komercialnega in industrijskega središča. Sirakuze vam bodo razkrile svoje skrivnosti in legende. Sprehodili se boste po mestnih ulicah in si ogledali Apolonov tempelj, Arhimedov trg, kjer naj bi nekoč stala hiša tega zanimivega izumitelja in matematika. Ogled boste nadaljevali s stolničnim trgom, ki naj bi bil najlepši italijanski trg in ga mnogi poznajo kot glavno kuliso znanega filma Malena. Stolnična cerkev sv. Lucije, zavetnice mesta, ki za svojim baročnim pročeljem še danes skriva ostanke Minervinega svetišča. Ogled boste zaključili s čudovitim razgledom na sirakuški zaliv. Pred nadaljevanjem še nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe. Ogled antičnega arheološkega parka in razkritje skrivnosti Dionizijevega ušesa in ogled največjega rimskega teatra na svetu. Sledi pot do letališča v Cataniji. Še zadnji pozdrav Siciliji ter polet proti severu Italije. Po pristanku avtobusni prevoz do Ljubljane, kamor je predviden prihod v poznih večernih urah.


V ceno je vključeno

  • avtobusni prevoz Ljubljana-letališče-Ljubljana
  • letalski prevoz v ekonomskem razredu do Catanie in nazaj
  • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
  • avtobusni prevozi na Siciliji
  • 6 polpenzionov (večerje, zajtrki) v hotelih 3/4* v dvoposteljnih sobah po
  • programu
  • mini križarjenje na Eolske otoke
  • ogled kleti in pokušnja v Marsali
  • najem sistema avdioguide
  • slovensko vodenje in organizacija potovanja
  • DDV
  • letalo

Dodatna ponudba

(vodniku na poti)

  • vzpon na Etno z gondolo in terenskimi vozili pribl.  67 EUR
  • vstopnine in lokalna vodenja (kjer je obvezno) pribl. 60 EUR

Popusti

  • 10% do 12 let starega otroka

Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki