Od Lizbone do konca sveta

Kratek opis potovanja

Portugalska je izrazito kmečka dežela, še vedno močno povezana z zemljo, kljub burnim spremembam v zadnjih desetletjih.

Destinacija

Portugalska - Lizbona

VRHUNCI POTOVANJA: ogled „Belega mesta”, kot imenujejo Lizbono; otožni fado v najstarejši in najslikovitejši mestni četrti Alfama; starodavna Evora–muzej na prostem in ogled neolitskega najdišča, vse do »konca sveta« do rta Sao Vincente.

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 5 dni / 4 noči
Najmanjše št. potnikov: 20

Program potovanja

1. dan: (LJUBLJANA)−BENETKE−LIZBONA
Zbirališče potnikov v zgodnjih jutranjih urah na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu, v Ljubljani (doplačilo) in vožnja do letališča ali na letališču Marco Polo pri Benetkah dve uri pred poletom letala. Polet letala v Lizbono predvidoma v dopoldanskih urah. Po pristanku na lizbonskem letališču sledi ogled portugalskega glavnega mesta, ki leži na sedmih gričih ob obali reke Tajo. Ogled dveh draguljev pod zaščito Unesca: Belemski stolp (16. st.) in samostan Svetega Hieronima, ki sta zgrajena v posebnem manuelinskem stilu–pozni gotiki Portugalske s cerkvijo, v kateri so grobnice portugalskih kraljev in sarkofaga pesnika Camoesa in pomorščaka Vasca De Game. Postanek tudi ob spomeniku slavnih pomorščakov–raziskovalcev. Vožnja do hotela in nastanitev. Čas za prijeten sprehod po barviti Lizboni ali kozarček portovca v enem najstarejših lokalov Café A Brasileira. Prenočevanje v hotelu.

2. dan: LIZBONA / zajtrk
Po zajtrku sprehod po uličicah najstarejšega predela Lizbone–Alfame s stolnico, kjer je bil krščen Anton Padovanski in kjer se začenja Portugalska Jakobova pot
ter vzpon do gradu Svetega Jurija (doplačilo), od koder se razkriva prekrasen pogled na eno najstarejših mest v Evropi. Prosto popoldne za ogled katerega od muzejev, sprehod po mestu, vožnjo z najstarejšim tramvajem ali morebitne nakupe. Zvečer za doplačilo priporočamo ogled tradicionalne predstave fada z večerjo. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: LIZBONA−EVORA–BEJA/ALGARVE / zajtrk
Po zajtrku vožnja po romantični pokrajini Alentejo, posejani z nasadi hrasta plutovca in oljk, ob vasicah s tipičnimi belimi hišicami vse do alenteškega mesta Evore. Le ta se skriva za srednjeveškim obzidjem in je poznana po najbolje ohranjenim rimskim templjem na Portugalskem. Sprehod po mestu med samostani, cerkvami, prepletenimi ulicami, trgi in oboki do kapele kosti, ki se nahaja v samostanskem delu frančiškarne cerkve. Sledi obisk enega največjih neolitskih najdišč na Iberskem polotoku, Almendres Cromlech in ogled megalitov. Zgodovinarji verjamejo, da so kamni, ki tvorijo dva kroga, služili astronomskim in časovnim namenom ter posebnim slovesnostim. Vožnja do podeželskega mesta Beja, ki potrpežljivo spi ob mogočnem marmornem grajskem stolpu Torre de Managem. Obisk gradu Beja in sprehod po mestu. Vožnja do hotela na poti in prenočevanje.

4. dan: BEJA/ALGARVE–SILVES–SAGRES–RT SAO
VINCENTE–LAGOS–ALGARVE

Zajtrk in vožnja do starodavne prestolnice pokrajine Algarve, mesta Silves. V času vladanja Mavrov je bil glavna obrambna trdnjava in pomembno trgovsko mesto.. Postanek v slikoviti ribiški vasici Sagres, kjer je Henrik Pomorščak ustanovil prvo pomorsko šolo na svetu in nadaljevanje vožnje do rta Sao Vincente, ki se nahaja na najbolj jugozahodni točki Evrope. Vse do 14 stoletja so verjeli, da klifi in divja obala predstavljajo konec tedaj znanega sveta... Na poti do hotela še postanek v nekoč pomembnem pomorskem mestu Lagos, od koder je leta 1514 potekala prva portugalska odprava–Portugalci imajo v genih zapisano ljubezen do morja in strast po osvajanju. Pobudo zanjo je dal slavni Henrik Pomorščak, ki kljub vzdevku ni nikoli raziskoval. Hkrati je mesto imelo pomembno vlogo v “Dobi odkritij”, prav tako je tukaj bila leta 1444 ustanovljena prva “tržnica” z afriškimi sužnji v Evropi. Nastanitev in prenočevanje v hotelu.

5 dan: ALGARVE–LIZBONA–BENETKE–(LJUBLJANA) / zajtrk
Zajtrk v hotelu in vožnja na letališče pri Faru. Polet letala preko Lizbone v Benetke predvidoma v dopoldanskih urah. Predviden pristanek na letališču Marco Polo pri Benetkah v popoldanskih urah. Avtobusni prevoz v Ljubljano (doplačilo).


V ceno je vključeno

  •  
  • letalski prevoz Benetke−Lizbona–Faro−Benetke
  • stroške letaliških in varnostnih pristojbin
  • 1 kos oddane prtljage
  • avtobusne prevoze po programu
  • 4 nočitve z zajtrkom v hotelih 3/4* v navedenih mestih
  • lokalne pristojbine
  • oglede po programu brez vstopnin
  • spremstvo slovenskega vodnika, lokalnega po potrebi
  • stroške organizacije
  • DDV

Dodatna ponudba

  •   vstopnine in strošek za javni prevoz pribl. 30 - 60 EUR    


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki