Ciper - Afroditin eliksir mladosti

Kratek opis potovanja

Tretji največji otok v Sredozemlju, Ciper ne imenujejo zaman otok ljubezni in lepote. Mit o boginji lepote nas spremlja na vsakem koraku; v čudovitih vrtovih z vonjem po agrumih in jasminu, nasadih mandljev in oljk, omamnih borovcih, prelepih peščenih plažah in prijaznih domačinih. Otok je poseben tudi zaradi dveh narodov, ki živita na otoku – večina prebivalcev je grškega izvora, le petina je Turkov.

Destinacija

Ciper

Naša dodana vrednost

  • vključeni izbrani ogledi
  • polpenzion

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 5 dni / 4 noči
Najmanjše št. potnikov: 20


Program potovanja

1. dan: GRADEC/DUNAJ–LARNACA–LIMASSOL
V zgodnjih jutranjih urah zbirališče potnikov na obračališču mestnega prometa Dolgi most v Ljubljani in avtobusni prevoz do letališča v Gradcu/Dunaju (za doplačilo) ali zbor potnikov na letališču dve uri pred letom. Sledi let na Larnaco. Po pristanku vožnja do letovišča Limassol, nastanitev in prosto popoldne za počitek in raziskovanje bližnje okolice. Večerja in prenočevanje.

2. dan: LIMASSOL–PAFOS–LIMASSOL / zajtrk, večerja
Po zajtrku obisk živahnega mesta Limassol, kjer boste odkrivali lepote drugega največjega mesta na otoku. Ogled starega mestnega jedra, kjer se nahaja srednjeveška utrdba. Tukaj je Rihard Levjesrčni poročil Berangarijo iz Navarre in okronal kraljico Anglije. Sprehodili se boste po ozkih ulicah do pokritega trga in imeli nekaj prostega časa. Sledila bo vožnja med vinogradi in sadovnjaki, ki jih obdajajo ciprese, mimo srednjeveškega gradu Kolossi, ki so ga v 13. stoletju začeli graditi vitezi sv. Janeza iz Jeruzalema. Še danes najboljše desertno vino otoka imenujejo po vitezih »Commandaria«. Postanek v kraju Petra Tou Romiou oz. Afroditine skale, rojstnem kraju Afrodite, kjer se je po legendi boginja ljubezni rodila iz morske pene. Legenda pripoveduje, da je boginja izbrala prav otok Ciper in tukaj vstala iz morske pene; pesnik Homer pa je zapisal: »O, vzvišeni Afroditi, z zlato krono ovenčani, prelepi bom pel.« V Pafosu bo sledil ogled Dionizove hiše, kjer so se ohranili talni mozaiki, ki jim po lepoti ni enakih. Prav ta hiša nam govori o grški kulturi na otoku, poimenovali pa so jo po bogu vina Dionizu. Prosti čas za ogled srednjeveškega obzidja in simpatičnega pristanišča. Sledila bo kratka vožnja, 10 km severno od Pafosa, kjer se nahaja eden najlepših samostanov na tem delu otoka, samostan Ayios Neophytos. Ustanovil ga je svetnik – puščavnik in pisec Neophytos leta 115. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

3. dan: LIMASSOL–NIKOZIJA–LIMASSOL / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled glavnega mesta Nikozija, ki danes predstavlja moderno komercialno središče. Po padcu Berlinskega zidu je Nikozija edino mesto v Evropi, ki je razdeljeno na dva dela, na grški in turški. Ogled starega mestnega središča, ki je obdano z obzidjem, ki so ga Benečani zgradili v 16. stoletju in največjega arheološkega muzeja na otoku, katerega artefakti izvirajo še iz neolitske dobe. Postanek za ogled grške pravoslavne katedrale Sv. Janeza s čudovitimi freskami in prosto za nakupe in sprehod po obnovljenem starem mestnem delu Laiki Yitonia, kjer je veliko trgovinic s spominki in ročnimi deli. Sprehodili se boste čez »Green line«, ki deli mesto in otok na dva dela in si ogledali turški del mesta s katedralo Agia Sophia in obiskali bazar. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

4. dan: LIMASSOL–POGORJE TRODOS–LIMASSOL / zajtrk , večerja
Zajtrk v hotelu in vožnja v hriboviti in zeleni del otoka, pogorje Troodos, popolno nasprotje ostalim delom otoka. Pozimi zasneženi vrhovi, pomladi čudovito
cvetje, poleti in jeseni pa v senci hladu. Postanek v slikoviti vasici Omodos, kjer se boste sprehodili po ozkih ulicah in med starodavnimi hišami. Vožnja do največjega samostana na Cipru–Kykko, kjer hranijo eno izmed ikon Marije z otrokom, ki naj bi jo naslikal sveti Luka. Samostan je ustanovil bizantinski cesar Aleksij I. konec 11. stoletja; svojo meniško pot je tu začel tudi prvi ciprski predsednik, nadškof Makarios III. Nadaljevanje poti do zdravilišča Kakopetria, čigar staro mestno jedro je zaradi posebne arhitekture pod zaščito Unesca. Možnost nakupa domačega vina in čipk, po katerih otok slovi. Popoldne bo sledil še ogled bizantinske križno kupolne cerkve svetega Nikolaja iz 11. stoletja. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

5. dan: LIMASSOL–LARNACA–DUNAJ/GRADEC–LJUBLJANA / zajtrk
Zajtrk in dan prost za zadnje užitke na Afroditinem otoku. Čas za sprehod ob plaži, nakupe spominkov in tipično grško kosilo. V popoldanskih urah prevoz na letališče in polet letala proti Dunaju/Grazu. Za doplačilo prevoz do Ljubljane.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz Dunaj/Gradec–Larnaca–Dunaj/Gradec
  • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
  • avtobusni prevoz po programu
  • 4 nočitve s polpenzionom v hotelu 3–4* v dvoposteljnih sobah
  • ogledi z vstopninami po programu
  • slovensko vodenje in lokalno po potrebi
  • organizacija potovanja
  • DDV
  • letalo

Dodatna ponudba

(vodniku na poti)
  • morebitne vstopnine

Popusti

  • 10% od 2 do 12 let starega otroka v spremstvu dveh odraslih oseb

Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki