Romunija - srednjeveška mesta pod plaščem grofa Drakule

Kratek opis potovanja

Bukarešta in obisk parlamenta, ogled najlepših gradov Romunije in obisk rojstne hiše grofa Drakule, sprehod po podzemnem rudniku soli v Turdi.

Destinacija

Romunija

Naša dodana vrednost

  • v ceno vključen polpenzion in tradicionalna večerja
  • Bukarešta in obisk parlamenta
  • ogled najlepših gradov Romunije
  • obisk rojstne hiše grofa Drakule
  • sprehod po podzemnem rudniku soli v Turdi

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 6 dni / 4 noči
Najmanjše število potnikov: 35/45

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–ORADEA
Odhod avtobusa predvidoma ob 22. uri z obračališča mestnega prometa Dolgi most, v Ljubljani in vožnja mimo Celja, Maribora vse do madžarsko−romunske meje.

2. dan: ORADEA––CLUJ NAPOCA–TURDA–SIGHIOSARA / večerja
Zjutraj prihod v Romunijo in vožnja do Cluj Napoca. Cluj–Napoca ali Klausenburg predstavlja eno od sedmerih utrjenih citadel, katere začetki segajo v 2. st.p.n.š., danes pa je univerzitetno središče s šestimi državnimi in številnimi privatnimi univerzami. Krajša vožnja do Turde, kjer se nahaja rudnik soli. Rudnik so v srednjem veku izkoriščali za izkopavanje soli, danes pa je obiskana znamenitost Transilvanije in eden lepših podzemnih krajev na svetu. Popoldan ogled srednjeveškega mesta Sighiosara, dragulj iz 16 st.. Sprehodili se boste po skrivnostnih tlakovanih ulicah, ki jih obdaja devet stolpov in si ogledali rojstno hišo Vlada Tepeša, oz. transilvanskega grofa Drakule. Med leti 1456 in 1462 je bil vladar pokrajine Wallachia in je navdihnil pisatelja Bram Stokerja, da je napisal izmišljeno fikcijo o Grofu Drakula. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: SIGHIOSARA–PREJMER–BRASOV–BRAN–SINAIA / zajtrk, večerja
Zajtrk in obisk vasice Prejmer, kjer si boste ogledali največji in najlepši primer srednjeveške utrjene cerkve v državi. Vožnja v Brasov, ki ga imenujejo tudi vrata Transilvanije. Z bleščečo arhitekturo gotike, baroka in renesanse je Brasov eden od najbolj obiskanih mest Romunije. Sprehod čez staro mestno jedro in ogled črne cerkve, citadele in mestne hiše iz 18 st.. Naprej do srednjeveškega gradu v Branu, kjer je del svojega življenja preživel legendarni grof Drakula. Sprehodili se boste skozi temačne in srhljive sobane, ki vas hipoma prestavijo v drugo obdobje. Sledi vožnja do Sinaije–biser Karpatov, nastanitev v hotelu in večerja ter prenočevanje.

4. dan: SINAIA–BUKAREŠTA / zajtrk, tradicionalna večerja
Po zajtrku si boste ogledali pravljični grad Peles, ki so ga zgradili leta 1875 za kralja Karla I. in ženo Elizabeto. Grad je zgrajen v neogotskem slogu in so ga uporabljali za kraljevo poletno rezidenco. Nadaljevanje poti v Bukarešto in ogled prestolnice, ki so jo poimenovali tudi »mali Pariz«. Prestolnica je 10 največje mesto v Evropi in šteje več kot 1,5 milijona prebivalcev. Bohoti se s slavolokom zmage, zgradbo romunskega parlamenta, ki je celo druga največja stavba na svetu, operno hišo, filharmonijo, trgom Revolucije in Univerzitetnim trgom, Avenijo Enotnosti ... Nastanitev v hotelu in večerja v tradicionalni romunski restavraciji s folklornim programom. Nočitev.

5. dan: BUKAREŠTA–SIBIU / zajtrk, večerja
Po zajtrku sledi ogled nekdanje Ljudske palače, današnjega parlamenta Romunije, ki je zrasla v obdobju totalitarne vladavine Nicolae Ceausecsa, ki je želel svoje komplekse majhnosti potešiti z megalomanskimi presežki. Zgradba ima več svetovnih rekordov–slovi kot najtežja, največja in najdražja administrativna zgradba. Nadaljevanje vožnje v mesto Sibiu, nekoč kralj med transilvanskimi mesti je prijetno srednjeveško mesto z evropskim šarmom. Leta 2007 je bilo mesto izbrano za kulturno prestolnico Evrope, leta 2018 pa je bilo kulinarična prestolnica Evrope. Sprehod po starem mestnem središču, ki slovi po domači obrti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. dan: SIBIU–ALBA IULIA–TIMIOSARA–LJUBLJANA / zajtrk
Zajtrk in vožnja do kraja Alba Iulia, prestolnico rimske province Dacia, ki je bila v preteklosti prizorišče kronanj romunskih kraljev. Ogledali si boste staro mestno središče, zgrajeno v obliki zvezde, mogočno citadelo, cerkev Sv. Mihaela, … Po ogledu vožnja v Timiosaro, ki je danes največje mesto v romunskem Banatu in hkrati eno najbogatejših in najbolj razvitih mest Romunije. Ogled mestnega trga, ki je odigral pomembno vlogo pri strmoglavljeju nekdanjega romunskega predsednika Ceausesca. V popoldanskih urah slovo od Romunije in vožnja proti Ljubljani, kamor je predviden prihod v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

Odhodi

Ob predhodni najavi (ob rezervaciji) je možen vstop na:

CELJE: dvorana Zlatorog približno 50 minut po odhodu iz Ljubljane
SLOVENSKA BISTRICA: izpred Špara približno 70 minut po odhodu iz Ljubljane
MARIBOR: avtobusna postaja Mlinska ulica približno 90 minut po odhodu iz Ljubljane
MURSKA SOBOTA: Petrol, približno 105 minut po odhodu iz Ljubljane


V ceno je vključeno

  • avtobusni prevoz po programu
  • cestnine in cestne pristojbine
  • 1 prenočevanje z zajtrkom in 3 polpenzione v hotelih 3*/4* v dvoposteljnih
  • sobah
  • tradicionalna romunska večerja
  • ogledi po programu brez vstopnin
  • vodenje in organizacija potovanja
  • DDV
  • avtobus

Dodatna ponudba

(vodniku na poti)
  • strošek vstopnin po programu pribl. 35 EUR

Popusti

  • 15% do 12 let starega otroka v spremstvu dveh odraslih oseb

Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki