Klasični Uzbekistan

Kratek opis potovanja

Taškent, Khivi z utripom časa svilene ceste, sprehod skozi mestno jedro Buhare, Samarkand z mošejo Bibi-Khanum...

Destinacija

Uzbekistan

NE SPREGLEJTE - CENA NA OSEBO

  • pri udeležbi najmanj 25 oseb - 1.649 EUR
  • pri udeležbi najmanj 20 oseb - 1.889 EUR

Osnovni podatki o potovanju

ČAS POTOVANJA: 9 dni / 8 noči
NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 20
VIZUM: slovenci in slovenke za obisk Uzbekistana ne potrebujemo vizuma; zadostuje potni list (veljavnost najmanj 6 mesecev od vstopa v Uzbekistan)

Program potovanja

1. dan: Ljubljana-Taškent
Zbrali se boste na ljubljanskem letališču ali se odpeljali do enega od bližnjih letališč ter z enim postankom poleteli v prestolnico Uzbekistana, Taškent. Po pristanku pozno zvečer prevoz do hotela in nočitev.

2. dan: Taškent
Začeli boste z uzbeškim največjim mestom, kjer danes živi več dobra dva milijona ljudi. Uzbeška beseda Taškent pomeni »kamnita vasica«, ki se je nahajala na križišču gorskih cest in s tem imela pomembno vlogo pri trgovini med Vzhodom in Zahodom, njegova zgodovina pa je stara že dva tisoč let. Po uničujočem potresu leta 1966 je sovjetska zveza prenovila to, danes moderno mesto z dobrimi prometnicami, velikimi parki in prelepimi fontanami. Ogled očarljivega Taškenta se bo začel s starim delom mesta, kjer si boste ogledali kompleks Hazrati Imam, mavzolej Kafelsashi, mošejo Tila Shaikh, mavzolej Kukeldash in najstarejšo tržnico v centralni Aziji, Chorsu, kjer boste lahko kupili od sadja do izdelkov lokalnih umetnikov. Nadaljujete z ogledom modernejšega dela, kjer se ustavite v parku Amir Timur, ogledate lep umetniški muzej in operno gledališče Navoi. Večerja in nočitev.

3. dan: Taškent- Urgench-Khiva
Zjutraj  sledi polet v Urgench na zahod države  in kratke pot do bližnje Khive (UNESCO). Srednjeveški Khivi pravijo pravi muzej na prostem, kjer se še danes čuti utrip iz zlatega časa svilene ceste. Staro mestno jedro Itčan Kala je obzidano z 12 metrov visokim in 2km dolgim obzidjem je od leta 1990 na seznamu UNESCO-ve svetovne zgodovinske dediščine. Za obzidjem se znajdete med skoraj nespremenjeno in čudovito ohranjeno orientalsko pravljico. Sprehajate se med čudovitimi turkiznimi minareti z okraski, mavzoleji, palačami, mošejami in preprostimi hišami. Tukaj se izgubi občutek za prostor in čas. Dan boste zaključili na živahni tržnici, ki je bila včasih največja tržnica s sužnji na svileni cesti. Večerja in nočitev.

4. dan: Khiva-Buhara
Po zajtrku se odpeljete proti Buhari po sledeh starodavnih trgovskih karavan skozi slikovito puščavsko pokrajino Kizil-Kum, ki je največja puščava v centralni Aziji. Puščavsko pokrajino naseljujejo nomadska ljudstva, na poti vidite zanimive pastirske koče in horde kamel. Pot do Bukhare poteka ob legendarni reki Amu Darja, kjer se boste večkrat ustavili. Kosilo na poti. Popoldan prispete v Buharo, v tretje največje mesto v Uzbekistanu. V preteklosti je bilo intelektualno, kulturno ter trgovsko središče na svilni cesti. Staro mestno jedro je uvrščen na UNESCOV seznam kulturne dediščine. Kratek sprehod skozi mestno jedro in nekaj prostega časa. Večerja in nočitev.

5. dan: Buhara
Zajtrk. Ves dan boste namenili spoznavanju Buhare, ki v nasprotju s Khivo še vedno živi. Zaradi številnih zgodovinskih zgradb, ki so to mesto krasile od najzgodnejših časov perzijskega princa Siyavusha (ravno on naj bi bil ustanovitelj Buhare), je danes mesto uverščeno v seznam Unescove kulturne dediščine. V mestu se srečate z arhitekturo za žive in mrtve: s simbolom Buhare- minaretom Kalon – in njegovo prefinjeno opečno krasitvijo, mavzolejem Tschor Bakr, mavzolejem Ismael Samani, letno palačo emirjev iz Buhare, trdnjavo, ki izgleda kot mogočna barka, in ostanki 25km dolgega mestnega obzidje. Neskončna fantazija umetnikov vas bo vedno znova navduševala s svojimi mogočnimi vhodi, izjemno podrobno okrašeno keramikov, zunanjosti kupol in notranjosti zgradb. Večerja in nočitev.

6. dan: Buhara-Shakhrisabs-Samarkand
Po zajtrku sledi vožnja do mesteca Shakhrisabza- rojstni kraj velikega osvajalca Timurlenka.  Tu je dal veliki osvajalec zgraditi belo palačo Ak-Sarai in mavzoleja Dorussiadat, kjer sta pokopana njegova sinova, Jakhongir in Omar- Sheikh. Palača Ak- Sarai je nastajala 20 let, nato pa so jo v 17. stoletju porušili tekmeci iz Bukhare. Danes je ohranjen masiven 65 metrov visok vhodni stolp. Sledi še ogled prelepe mošeje Kok-Gumbaz, Ulugbekove kreacije in živahne tržnice. Poznopopoldanski prihod v Samarkand. Sledi večerja in nočitev.

7. dan: Samarkand
Po zajtrku sledi ogled Samarkanda, pravega arhitekturnega bisera stare svilene poti. Čeprav so mesto porušili Aleksander Veliki, Arabci in Džingiskan, se je vedno znova opomoglo. Ogledali si boste čudoviti trg Registan; verjetno eden najlepših trgov na svetu, s tremi medresami in mogočno mošejo Bibi-Khanum, ki se dviga nad živahno tržnico s pisanim sadjem in začimbami. Sledi ogled Timurlenkove grobnice in narodnega muzej. Srečali se boste z zanimivo uzbekistansko tržnico. Ta dan boste verjetno že ugotovili in se strinjali, da so imeli Uzbeki prav, ko so trdili, da je: » Samarkand lepota na zemlji, Bukara pa je lepota duha, kupola islama in steber vere«. Večerja in nočitev.

8. dan: Samarkand-Taškent
Po zajtrku ogled observatorija iz 15. stoletja, ki ga je zgradil Timurlenkov vnuk, Ulugbeg. Že Timurlenk je prepoznal veliko nadarjenost svojega vnuka, zato ga je poimenoval Mirza (Učeni). Kasneje ga je ljudstvo imenovalo Kralj astronom. Žal je Ulug begov sin observatorij porušič in očeta spravil s prestola. Observatorij so obnovili ob 600-letnici Ulug begovega rojstva in pomeni posebno lep primer centralno azijske arhitekture.  Ogled mavzoleja Gur- Emir. Vožnja proti Taškentu. Po večerji odhod proti letališču.

9. dan: Taškent-Ljubljana
Polet z enim vmesnim postankom v Ljubljano, kjer zaključimo našo pot.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz v ekonomskem razredu
  • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
  • lokalni prevozi
  • prenočevanja v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah z zajtrkom
  • obroki po programu
  • ogledi z angleško govorečim vodnikom
  • slovensko vodenje in organizacijo potovanja
  • letalo


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki