Iz Španije v Maroko

Kratek opis potovanja

Na jugu Evrope vabi silna in vznemirljiva južna Španija, temperamentna in strastna, domovina flamenka, bikoborb in čudovitih mest. Med Atlantikom in Saharo, pod zasneženimi vrhovi Atlasa pa najdemo čarobno in slikovito deželo številnih obrazov. Kljub dejstvu, da Maroko od Evrope loči le 14 km, se zdi dežela zavita v tančico skrivnostnosti, ki nas dela radovedne in nas navdihuje. Morda je ves čar dežele prav v njenih tisočerih kontrastih, ki jih lahko na pravem mestu ujamemo z enim samim ogledom. Obe deželi boste povezali z nepozabno vožnjo preko gibraltarske ožine ter si ogledali edinstveno državo na Mediteranu, britansko kolonijo Gibraltar, kjer imajo rdeče telefonske govorilnice in je najpogostejša jed angleški "fish&chips".

Destinacija

Španija

Popust za zgodnje prijave

  • 40 EUR na osebo za prijave do 90 dni pred odhodom

Popust se upošteva ob potrditvi rezervacije do 90 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest.


Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 8 dni / 7 noči
Najmanjše število potnikov: 20

Program potovanja

1. dan: (LJUBLJANA)–BENETKE–MALAGA–ANTEQUERA
V jutranjih urah zbirališče potnikov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu, v Ljubljani in avtobusni prevoz do letališča Treviso pri Benetkah (za doplačilo). Direkten polet letala v Malago. Po pristanku sledi krožni ogled modernega mesta, ki je pomembno pristanišče na Costa del Sol in rojstno mesto slikarja Picassa. Nekaj prostega časa za pozno kosilo in nato vožnja proti tipičnemu srednjeveškemu mestu Antequera, srce Andaluzije zaradi središčne lege med Malago, Granado, Córdobo in Sevillo. Prav tako mestece leži na najbolj plodnem območju Andaluzije in je trenutno vodilni proizvajalec belušev, žit in oljk. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

2. dan: ANTEQUERA–CORDOBA–JAEN / zajtrk
Zajtrk in ogled 5000 letne grobnice Menga Dolmen, ki je pod zaščito Unesca od leta 2016 in je najdaljša megalitska grobnica v Evropi. Dolmene so zgradili kmetje, ki so živeli v rodovitni dolini Guadalhorce v času neolitika. Sledi vožnja do vroče Cordobe. Ogledali si boste biser arabske arhitekture iz časa kalifata, eno največjih mošej na svetu, imenovano Mezquita (doplačilo). Sprehod po vijugastih ulicah Barrio de la Judería (judovske četrti), poznanih tudi po zanimivih notranjih dvoriščih - “patiih”. Sledi obisk oljarne, kjer boste stopili v svet olja in izvedeli vse o oljkah, oljčnem olju, nasadih in pridobivanju olja. Po ogledu tovarne sledi pokušina oljčnih izdelkov. Nadaljevanje poti po notranjosti Anadaluzije med žitnimi polji in oljčnimi nasadi vse do Jaena. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

3. dan: JAEN–GRANADA–NERJA / zajtrk
Zajtrk. Sprehod po mestnem jedru Jaena do katedrale in arabskih kopeli. Ogled gradu Santa Catalina, ki je bil prvotno postavljen kot mavrska utrdba v 8. st., z leti pa je bila celotna struktura gradu večkrat spremenjena. Sledi vožnja do slikovite Granade, kjer si boste lahko ogledali, po mnenju mnogih, najlepši zaklad Andaluzije–mavrsko trdnjavo Alhambra z vrtovi Generalife (doplačilo). Lahko pa si privoščite kavo in se prepustite utripu mesta, se odpravite po nakupih ali na ogled kraljeve kapele–grobnica »kataloških vladarjev«. Sledi vožnja do tipične andaluzijske bele vasice Nerja, kjer je stara mestna četrt ostala nespremenjena s svojimi ozkimi uličicami, belo pobeljenimi hišami s kovanimi železnimi terasami, cvetočimi geranijami in bugenvilijami. Sprehod do spektakularnega “Balcon de Europa”, kjer se nahaja čudovita sprehajalna pot ob robu pečine s prekrasnim pogledom na Sredozemsko morje. Nastanitev v hotelu in prenočevanja.

4. dan: NERJA–GIBRALTAR–TANGER / zajtrk, večerja
Po zajtrku sledi vožnja proti Gibraltarju s krajšim postankom za ogled budističnega templja v Benalmádeni. Stupa je največja v Evropi in predstavlja mir, blagostanje in harmonijo. Nadaljevanje poti do žepne države Gibraltar, kjer se boste z mini avtobusi popeljali do razgledne ploščadi točka Europe, od koder je v jasnih dnevih lep razgled na Afriko. Nadaljevanje do za Gibraltar pomembne kraške Michaelove jame in “opičje skale”, kjer se boste srečali z najbolj znanimi prebivalci države–berberskimi opicami. Po ogledu sledi vožnja do pristanišča, kjer se boste vkrcali na trajekt in se popeljali po gibraltarski ožini do Maroka. Nadaljevanje poti z avtobusom do mesta Tanger, ki je strateška točka, saj ločuje afriški in evropski kontinent. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan: TANGER–RABAT–CASABLANCA / zajtrk, večerja
Zajtrk in krožni ogled unikatnega mesta Tanger, katero ne odseva tipične maroške kulture, saj so tukaj svoj pečat pustili stari Rimljani, Arabci, Španci, Portugalci, ... Nadaljevanje poti ob obrobju gorovja Rif do glavnega
mesta Maroka, Rabat–imenovano tudi »Belo kraljevo mesto«. Ogledali si boste mavzolej kralja Mohameda V., Hasanov stolp in doživeli dramatičen vstop v kasbo skozi vrata Oudaia, zgrajena v 12. st. Sprehodili se boste skozi belo–modro mesto, znano tudi kot nekdanje gusarsko gnezdo angleškega pirata, Ahmed el Inglisi. Sledi vožnja do pristaniškega mesta Casablance, ki meji na Atlantski ocean. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

6. dan: CASABLANCA–MARAKEŠ / zajtrk, večerja
Po zajtrku sledi ogled mesta, kjer bo moč videti trg Združenih narodov, avenijo Mohammeda V., luksuzno četrt Anfa in eno največjih mošej na svetu (zunanji ogled). Mošeja Hasssana II sprejme do 25.000 oseb, dve tretjini zgradbe pa sta zgrajeni tik nad morjem. Veličastna marmorna mošeja z ornamenti in vodnjaki ustvarja prav posebno vzdušje. Vožnja do južnega bisera–Marakeš, ki v berberskem jeziku pomeni Zemlja od boga oz. božja zemlja. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

7. dan: MARAKEŠ / zajtrk, večerja
Zajtrk in ogled mesta, kjer vam ne more biti nikoli dolgčas. Prebijali se boste čez labirinte ulic stare medine in obiskali berbersko lekarno, kjer je tradicija in zaupanje v čudežne moči zelišč, trav in olj še kako prisotna. Definitivno lahko trdimo, da je mesto Marakeš bolj berbersko in bolj afriško od katerega koli drugega mesta v Maroku. Ogledali si boste še minaret Koutoubia iz 12. st, razkošno palačo Si Said in privlačni vrvež znamenitega trga Jemaa el Fna, kjer boste srečali akrobate, glasbenike, pripovedovalce zgodb, vedeževalke, krotilce kač ... Tu je še Medina, ki stoji na 600 ha površine, kjer so stare vile z božanskimi vrtovi, vodnjaki, umetniške četrti, vse to pa je ograjeno s kar 19 km dolgim obzidjem. Odhod v hotel, večerja in prenočevanje.

8. dan: MARAKEŠ–BENETKE–(LJUBLJANA) / zajtrk
Zgodnji jutranji odhod na letališče in direktni polet letala v Benetke, letališče Treviso, kjer boste predvidoma pristali v opoldanskih urah. Za doplačilo transfer do Ljubljane.


V ceno je vključeno

  • letalski prevoz Benetke–Marakeš/Malaga–Benetke
  • letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo
  • 1 kos manjše ročne prtljage (mere 40 x 20 x 25 cm)
  • 1 kos oddane prtljage največ 20 kg na osebo
  • avtobusni prevozi po programu
  • 4 polpenzioni z nastanitvijo v dvoposteljnih sobah v hotelih 4* (lokalne
  • kategorije) v Maroku
  • 3 nočitve z zajtrkom z nastanitvijo v dvoposteljnih sobah v hotelih 4* v
  • Španiji
  • ogledi po programu v Maroku
  • Gibraltar–ogled kolonije z mini avtobusi
  • obisk oljarne in vstopnina v grad Catalina ter grobnico Menga Dolmen v
  • Španiji
  • ves čas odlično slovensko vodenje in lokalno po potrebi
  • organizacija potovanja
  • DDV
  • letalo

Dodatna ponudba

(vodniku na poti)
  • napitnine 30 EUR (v Maroku so običajne in jih pričakujejo lokalni vodniki, nosači prtljage, vozniki, receptorji in vsak, ki ima »opravka« z vami – te poravna vodnik za celotno skupino)
  • vstopnina za mošejo Hasana II. pribl. 18 EUR
  • obisk lokala s programom flamenka pribl. 30 EUR


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki