Iran - perzijska pravljica od severa do juga

Kratek opis potovanja

VRHUNCI POTOVANJA: svetovljansko mesto Teheran, Širaz–kulturna prestolnica Irana in eno najlepših mest, ki slovi kot mesto vrtnic, slavčkov in pesnikov s čudesom starega sveta–Perzepolisom, Jazd–središče zaratustrstva in biser iranskih mest Isfahan.

Destinacija

Iran

Osnovni podatki o potovanju

Čas potovanja: 10 dni / 7 noči
Najmanjše št. potnikov: 10
Vizum: iranski

Program potovanja

1. dan: LJUBLJANA–TEHRAN
Zbor na letališču Jožeta Pučnika in polet preko Istanbula proti Teheranu.

2. dan: TEHRAN
Pristanek v zgodnjih jutranjih urah. Dan boste preživeli v raziskovanju Iranske prestolnice Teheran s kar 12 milijoni prebivalcev. Mesto leži približno 110 km južno od Kaspijskega morja na široki aluvialni planoti ob vznožju gorovja Elburz. Mesto je prava betonska džungla, ki trenutno doživlja pravi razcvet in neustavljivo rast. Sicer si boste prave bisere Irana ogledali tekom potovanja, v prestolnici pa si boste ogledali nekaj pomembnih muzejev. Sprva se boste seznanili z islamsko zgodovino Irana v Narodnem muzeju, ki je najstarejši muzej v Iranu in palačo Golestan, nekdanjo kraljevsko palačo, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Nadaljujete z Muzejem preprog ali Muzejem draguljev v trezorjih iranske Narodne banke, ki hrani neverjetno zbirko dragih kamnov (v kolikor bo muzej odprt). Popoldne nadaljujete na severni rob mesta, kjer si ogledate nekdanjo letno rezidenco zadnjih perzijskih vladarjev iz Dinastije Pahlavi. Severni del mesta leži na 1700 m.n.v., ki je hladnejši in prijetnejši. Na poti nazaj se ustavite na prelepem mostu Tabiat, ki je pravi arhitekturni biser. V kolikor bo čas dopuščal si ogledamo tudi živahno tržnico. Večerja in nočitev.

3. dan: TEHRAN– KASHAN–ABYANEH–ISFAHAN
Po zajtrku se odpravite do prelepega predmestja Kashana in starodavnega arheološkega najdišča iz časov Elamitov–Tepe Sialk. V 30–ih letih prejšnjega stoletja so arheologi odkrili najlepše poslikane keramične vrče, lonce, posode in krožnike, najdene v Perziji. V času med 12. in 14. stol. je mesto postalo največji izdelovalec poslikanih keramičnih ploščic, s katerimi so prekrivali vse pomembnejše stavbe širom kraljestva: mošeje, palače, vile, itd. V perzijščini se še danes imenujejo kashi, kar izhaja iz imena mesta Kashan. Ogled vrta Fin iz 17. stoletja, zgrajenega v pobočje hribovja, iz katerega priteka sveža voda in ki je včasih služil kot poletna rezidenca perzijskih vladarjev. Sledi postanek v izredno slikoviti in romantični rdeči vasici Abyaneh, kjer se boste srečali z iranskim podeželjem. Prebivalci vasice so do danes ohranili tradicionalen način življenja, ki ga bodo pripravljeni deliti tudi z vami. Po ogledu vasice vožnja do Isfahana, kjer boste večer preživeli na sprehajališču ob reki Zajandeh s čudovito osvetljenimi mostovi. Večerja in nočitev.

4. dan: ISFAHAN
V dolini reke Zayande leži sredi puste gorate pokrajine 1570 metrov nad morjem mesto Isfahan. Okoli 1000 let je že sedež istoimenske province. Od 17. st. in začetka gradnje arhitekturnih mojstrovin pa mu Iranci pravijo kar »polovica sveta«. Ogled različnih načinov okrasitve v Petkovi mošeji, sprehod po Starem bazarju in raziskovanje ogromnega Nasqsh–e Jahan trga in njegovih znamenitosti: Imamove mošeje in mošeje šejka Lotfolaha ter Palače Ali Kapu. Ogled Palače štiridesetih stebrov (Čehel Sotun), sprehod po Slavčkovem vrtu do  Paviljona osmih paradižev (Hašt Behešt). Šah Abas I. je leta 1598 Isfahan oklical za prestolnico svojega cesarstva. Za izgradnjo in okrasitev mesta je potreboval obrtnike in umetnike, zato je dal s severa pripeljati armenske mojstre, ki so v mestu zgradili tudi lastno četrt. Ogled katedrale Vank, ki je dokaz njihove vere in uspeha. Popoldan sprehod po znamenitih mostovih čez reko Zayande. Večerja in prenočitev.

5. dan: ISFAHAN–NAIN–MAYBOD –JAZD
Po zajtrku vožnja proti Jazdu in postanek v Maybodu in Nainu. Nain je podeželsko mesto, ki leži na robu puščave ter slovi po prelepih preprogah in posebnih ogrinjalih, izdelanih iz kamelje dlake. Obiskali boste staro mošejo in etnološki muzej. Postanek v Meybodu kjer boste obiskali tipični iranski karavanseraj. Obiščemo ta prelep karavanski dvorec, golobnjak ter ledeno hišo. Sledi odhod proti Jazdu. Večerja in nočitev.

6. dan: JAZD
Jazd–mesto na robu puščave, obdajajo ga slana jezera. V 7. stol. je zaradi svoje lege postal pribežališče pred arabskimi osvajalci bežečih zoroastrskih beguncev. Njihovi potomci imajo še danes svojo četrt v mestu in naseljujejo številne okoliške vasi. V zoroastrski veri je ogenj simbol svetlobe in dobrega. Po zajtrku obisk svetišča zgrajenega leta 1940, kamor so takrat prinesli ogenj, ki neprekinjeno gori že 1500 let. Ogledali si boste tudi Stolp Tišine, prizorišče za nas nenavadnih pokopov. Obiskali boste Petkovo mošejo, kompleks Emirja Čakmaga, sprehodili se boste po starem mestu in vrtu Dowlatabad. Večerja in prenočitev.

7. dan: JAZD–PASARGADE–PERZEPOLIS–ŠIRAZ
Po zajtrku vožnja proti Shirazu. Na poti boste naredili postanek v Pasargade – prvi prestolnici Ahemenidskega cesarstva, ki je danes romarsko mesto za večino Irancev. Ogled ostankov mesta, ki ga je v 6. st. pr. n. št. po dobljeni bitki s  tekmecem za oblast, dal zgraditi Kir II. Obiskali bomo tudi njegovo grobnico.  Nadaljujete pot do največje antične znamenitosti – Perzepolisa – še enemu mestu, ki je na seznamu svetovne dediščine. Tukaj boste slišali bogate zgodbe o rasti, razcvetu, slavi, moči in propadu Perzijskega cesarstva v času iranske dinastije Ahemenidov. Ogledali si boste v skalo vklesane reliefe in grobnice ahemenidskih vladarjev v sosednjem Nagš–e–Rostamu. Prihod v Širaz. Večerja in nočitev.

8. dan: ŠIRAZ–BISHAPUR–GHALAT–ŠIRAZ
Po zajtrku sledi vožnja do starodavnega iranskega mesta Bishapur, kjer si  ogledate ostanke Sasanidskega mesta in izjemne reliefe vklesane v skalo s  prikazom sasanidskih kraljev. Reliefi prikazujejo sasanidske kralje, njihove bitke in zmage. Obiskali boste požarni tempelj, svetišče, ki je posvečeno perzijski boginji Anahita. Sprehodili se boste po nekdanji dvorani okrašeni z mozaiki. Nadaljujete pot do vasice Ghalat, ki je znana po svoji stopničasti strukturi in prelepi naravi okoli nje. Hiše so zgrajene na način, kjer streha spodnje hiše predstavlja dvorišče hiše nad njo. Zdi se, da se je tam čas ustavil. Seznanili se boste s podeželskim življenjem, tradicijami, okusno lokalno kulinariko in obrtmi, kot so izdelovanje tradicionalnih Melkov (ročno izdelani čevlji), Mashk (posode  iz živalske kože) itd. Vrnitev v Širaz. Sprehod čez mesto, večerja in prenočitev.

9. dan: ŠIRAZ
Širaz–srce starodavne Perzije in iransko mesto ljubezni in poezije. Kulturna prestolnica Irana, ki slovi kot mesto vrtnic, slavčkov in pesnikov vas bo gostila z vsemi svojimi lepotami. Obiskali boste mošejo Nasir al–Mulk, ki je prepoznavna  po rožnati barvi in prekrasnih barvnih vitrajev. Ogledali si boste slavno citadelo Arg Karima v središču mesta, Muzej Pars in mošejo Vakil (Kraljevo mošejo) ter se sprehodili po pisanem Vakil bazarju. Očaral vas bo botanični vrt Eram, ki slovi po visokih cipresah. Obiskali boste grobnici velikih iranskih pesnikov Saadia in Hafisa, ki stojita sredi prekrasnih vrtov. Večerja in pozni odhod na letališče.

10. dan: ŠIRAZ–ISTANBUL–LJUBLJANA
Nočni polet z vmesnim postankom v Ljubljano na letališče Jožeta Pučnika.


V ceno je vključeno

  • mednarodni letalski prevoz po programu v ekonomskem razredu
  • letališke, varnostne pristojbine in dodatek za gorivo
  • prevozi z avtobusi v Iranu po programu
  • hotelske in gostinske storitve v hotelih 3*/4* po programu (v
  • dvoposteljnih sobah)
  • vsi ogledi
  • vstopnine ter obroki po programu
  • lokalno vodenje v angleščini
  • vodenje v slovenščini
  • V ceno ni vključeno
  • iranski vizum
  • storitve, ki so navedene v doplačilih
  • storitve po posebnih naročilih
  • napitnine za voznike in lokalne vodnike
  • turistične takse
  • letalo


Cenik




Zemljevid

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki