Gradiščanska

1. dan
Odhod avtobusa v jutranjih urah. Vožnja mimo proti Grazu ter dalje na GRADIŠČANSKO, ki je najmanjša avstrijska dežela na obrobju PANONSKE NIŽINE.  Najmogočnejša plemiška dinastija teh krajev so bili Eszterhazyji s številnimi posestvi in gradovi po vsej Madžarski vključno z Gradiščansko. Najprej se bomo zapeljali v glavno deželno mesto EISENSTADT ali ŽELEZNO. Kot glavna stavba tega malega mesta izstopa grad grofov Esterhazyijev, ki so na tem dvoru pogosto gostili slavnega komponista Josefa Haydna in mu v palači  zgradili čudovito dvorano za prestižne koncerte. Po ogledu te koncertne dvorane bomo obiskali še Haydnkirche, kjer je Haydnov grob, ogledali pa si bomo tudi zanimivo ter nenavadno zgrajeno Kalvarijo. Pot bomo nadaljevali do NEŽIDERSKEGA JEZERA, ki leži sredi visokega trstičja in je po Balatonu drugi največji ostanek nekdanjega Panonskega morja. Ogledali si bomo zahodno obalo s zanimivim mestecem RUST, ki je zanimivo tudi zaradi strešnih dimnikov, na katerih poiščejo domovanje štorklje. V sosednjem MORBISCHU bomo spoznali tipično in očarljivo urejeno naselje panonskega tipa, sam kraj pa slovi kot prizorišče poletnega opernega festivala. Sledila bo vožnja skozi Trausdorf, ki je glavna vas Gradiščanskih Hrvatov, nato se bomo zapeljali v SOPRON, glavno madžarsko mesto v regiji Nežiderskega jezera. Sopron je mesto, ki je pod zaščito Unesca. Ogledali si bomo Grajski stolp in Rotovž, Vrata lojalnosti, bogato meščansko Storno hišo in Farmacijo z muzejem apotekarstva. Sprehodili se bomo po starih tlakovanih ulicah in po Templonu ter glavnem trgu Fõ-ter. Zvečer namestitev v hotelu v SOPRONU, večerja in prenočevanje.

2. dan
Po zajtrku si bomo ogledali številne zanimivosti vzhodne obale NEŽIDERSKEGA JEZERA ali po madžarsko jezera FERTÖ. Najprej bomo opravili sprehod skozi podzemski svet rimskega kamnoloma FERTÖRAKOS, kjer so skozi dolga stoletja kopali kamnite bloke v razsežnosti egipčanskih templjev. Sledil bo postanek v kraju FERTÖSZÉPLAK, kjer si bomo ogledali madžarski »skansen«, obsežen kompleks vaških hiš z bogato notranjo etnografsko opremo. Naslednji postanek v kraju FERTÖD bo namenjen zunanjemu ogledu še ene baročne Palače Esterházyjev. Potem se bomo vrnili v Avstrijo in nadaljevali potepanje po avstrijski vinski cesti nežiderske obale skozi Apetlon do ILLMITZA, kjer si bomo ogledali Narodni park Neusidler See-Seewinkel in doživeli lepoto močvirnega rastišča, kjer so gnezdišča številnih vodnih živali in drugih panonskih ptic. Sledila bo  vožnja do PODERSDORFA, kjer med vinogradi ne ropotajo le klopotci, ampak se vrti tudi pravi »holandski« mlin na veter. Nazadnje bomo obiskali odlično urejen Dorfmuseum v MÖNCHOFU nato pa se mimo Gradca vrnili proti domu. Povratek v večernih urah.

Cena izleta: prosimo, da nam pošljete povpraševanje za natančen izračun cene (glede na kraj odhoda in število udeležencev)

V ceni je vključeno:

  • prevoz z turističnim avtobusom na omenjeni relaciji,
  • cestnine in mitnine
  • polpenzion v hotelu v Sopronu
  • nezgodno zavarovanje
  • DDV
  • nezgodno zavarovanje
  • vodenje in organizacija izleta

Doplačila: vstopnine (po želji)

 

Guliverjevi enodnevni izleti

Benetke - s katamaranom "Prince of Venice"

Brioni

Portorož - piknik na ladji

Prekmurje - spust s čolnom po reki Muri

Bela krajina

Dunaj

Beneška Slovenija

Višarje

Gorenjska

Primorska in Kras

Guliverjeva dvodnevna potovanja

Budimpešta

Gradež - Oglej - Doberdob - Portorož

ZOO Safari in Gardaland

Blatno jezero

Ravena - Rimini - San Marino

Salzburg - Passau - Linz

Gradiščanska

Sarajevo

Gardsko jezero - Gardaland

Benetke - Rimini - San Marino

Guliverjeva večdnevna potovanja

3dni Skrivnostna Moravska

3dni Albanija

5dni Azurna obala

3dni Assisi in Toscana

4dni Malta

3dni Boromejski otoki